Paras kryptovaluutta

Päivitetty

Mikä on paras kryptovaluutta tällä hetkellä? Mihin kryptovaluuttaan aloittelijan kannattaa sijoittaa? Tutustu listaamme tutustumisen arvoisia kryptovaluuttoja ja lue vinkit miten kryptovaluuttoja tutkitaan.


Disclosure: Kryptokoulu ei tarjoa sijoitusvinkkejä, vaan koulutustarkoituksessa annettavaa tietoa. Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde, tutustuthan huolella riskeihin ennen sijoittamista kryptovaluuttoihin.

paras_kryptovaluutta

Mikä kryptovaluutta on paras, pohtii moni kryptovaluutoista kiinnostunut vuodesta toiseen. Vastaus tähän ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen sillä kryptovaluutan parhaus voi perustua moneen eri asiaan. Haetaanko tehokkainta ja turvallisinta kryptovaluuttaa vai sellaista, jolla on parhaimmat tulevaisuuden näkymät kokonaisena alustana eikä pelkästään maksuvälineenä. Useimmiten parasta kryptovaluuttaa netistä etsivä henkilö hakee kuitenkin sellaista kryptovaluuttaa, josta saa suurinta ja varminta voittoa joko lyhyellä tai pidemmällä aikavälillä. Totuus kuitenkin on, että kryptovaluuttojen tulevaisuutta ja tietyn kolikon tai tokenin arvonmuutoksia on äärimmäisen vaikeaa ennustaa, eikä kukaan voi varmuudella tietää, mikä kryptovaluutta tulee raketoimaan milloinkin. Tämän vuoksi parasta sijoituskohdetta etsiessä pitää tehdä omaa tutkimustyötä ja punnita riskejä, joita on valmis ottamaan.

Tässä artikkelissa käymme läpi tämänhetkiset vahvimmat kryptovaluutat, joihin aloittelijan kannattaa tutustua. Mutta ensin käymme läpi tapoja, joilla löydät hyviä sijoituskohteita ja varmistat, ettet tuhlaa sijoitusbudjettiasi surkeisiin kryptovaluuttoihin. Artikkelia päivitetään säännöllisesti, joten täältä et löydä vanhentunutta tietoa.

Miten valita paras kryptovaluutta?

Sijoittaessa kryptovaluuttoihin ei kannata koskaan tehdä päätöksiä, jotka perustuvat pelkästään jonkun toisen henkilön suositukseen tai vinkkiin. Sijoituspäätösten pitää aina pohjautua itse tehtyyn tutkimukseen. Jos siis etsit parasta kryptovaluuttaa, johon sijoittaa tänä vuonna, perehdy kunnolla useampaan vaihtoehtoon ja tee itsellesi sijoitusstrategia. 

Mutta miten kryptovaluuttoihin perehdytään? Tässä on lista asioita, joista on hyvä aloittaa:

Käytä luotettuja sivustoja

Ihan ensimmäisenä, älä ikinä hae tietyn kryptovaluutan nettisivua “googlettamalla” sitä. Nykyaikana on äärimmäisen helppoa luoda kopiosivustoja, joiden kautta voi huijata hyväuskoisia ihmisiä sijoittamaan “haluttuun” valuuttaan vaikka oikeasti rahat menevät suoraan huijarin kryptolompakkoon. 

Mene Coinmarketcap.com -sivustolle ja hae valuutta, josta olet kiinnostunut. Ole tarkkana, että valitset hakutuloksista sen oikean krypton. (Jos kyseistä kryptovaluuttaa ei löydy Coinmarketcapista, se tarkoittaa sitä, että tämä valuutta ei ole vielä listattuna alustalla. Tämä on merkki siitä, että projekti ei ole vielä täyttänyt tiettyjä kriteerejä ollakseen listattuna tällä johtavalla hintaseurantasivustolla.)

Kun olet valinnut oikean krytpovaluutan, löydät valuutan logon ja nimen alla ko. valuutan markkina-arvon mukaisen järjestysnumeron ja tiedon siitä onko kyseessä kolikko (coin) vai token (Token). Näiden alla on linkkejä mm. projektin nettisivulle, lohkoketjuselaimeen (block explorer), virallisille yhteisösivustoille (keskustelupalstat, sosiaalinen media) sekä White paper -dokumenttiin. Näiden linkkien kautta pääset selvittämään mikä on kyseisen kryptovaluutan idea ja tarkoitus.

Tutki white paper -dokumenttia

Kryptovaluutalla pitää olla aina julkinen White paper eli liiketoimistasuunnitelma, joka kertoo kryptovaluuttaprojektin perustiedot, käyttötarkoituksen, strategian ja tulevaisuuden suunnitelmat. Se kuvaa myös krytpovaluutan teknologian eli miten ko. valuutta toimii. Jos kryptovaluutalla ei ole tätä dokumenttia tai se on todella suppea, kyseessä ei ole vakavasti otettava projekti eikä siihen todennäköisesti kannata sijoittaa.

Selvitä mikä on kryptovaluutan tarkoitus

White paperista ja/tai kryptoprojektin virallisella nettisuvulla pitää olla tietoa kryptovaluutan käyttötarkoituksesta. Onko kyseessä maksuvälineeksi tarkoitettu valuutta, virtuaalimaailman omaksi rahaksi tarkoitettu valuutta vai onko kyseessä projekti, jonka tarkoituksena on tukea älysopimuksia tai yhdistää useita lohkoketjua yhdeksi verkoksi. Kryptovaluutan tarkoitus on oleellinen asia sen tulevaisuuden kannalta, ts. onko tälle kryptolle käyttöä. Se on myös tärkeä tieto, kun teet arvioinnin mahdollisista kilpailijoista. Onko olemassa parempaa kryptovaluuttaa, joka hoitaa saman käyttötarkoituksen.

Selvitä kuka on luonut tämän kryptovaluutan

Virallisen nettisivun kautta pystyy yleensä selvittämään kuka tai ketkä ovat projektin takana ja mitkä ovat tämän henkilön/näiden henkilöiden tausta. Nämä tiedot saattavat kertoa paljon kryptovaluutan vahvuudesta ja kasvupotentiaalista. Jos et löydä näitä tietoja virallisen nettisivun kautta, yritä etsiä tietoa arvostettujen nettilehtien artikkeleista. Jos et löydä mitään tietoa kryptovaluutan luojasta/perustajista, kyseiseen projektiin ei kannata sijoittaa. Anonyymi perustaja ei kanna henkilökohtaista vastuuta kryptoprojektista ja Rug pull- tai Exit scam -huijauksen toteuttaminen on näin paljon helpompaa. 

Huom. tässä poikkeuksena Bitcoin, jonka perustajaa tunnetaan ainoastaan salanimellä Satoshi Nakamoto. Periaatteessa minkä tahansa kryptovaluutan perustajan anonyymisyys voisi olla hyvä ajatus, koska ainoastaan sillä tavalla kryptovaluutta pysyy täysin hajautettuna. Anonyymi keksijä edistää ajatusta siitä, että ko. kryptovaluutta kuuluu yhteisölle eikä tietylle henkilölle tai taholla. Kolikolla on siis kaksi puolta. Bitcoin todistaa, että jotkut kryptovaluutat ovat laillisia anonymisyydestä huolimatta, mutta suurin osa anonyymeistä projekteista ovat vaarallisia sijoituskohteita. 

Selvitä kryptovaluuttaprojektin yhteistyökumppanit

Selvitä onko kyseisellä kryptovaluutalla arvovaltaisia yhteistyökumppaneita, joilla on käytännön merkitystä kryptoprojektin tulevaisuudelle. Eli ei pelkästään joku ostettu julkkis, joka mainostaa ko. kryptoa, vaan yhteisö, joka hyödyntää tätä kryptovaluuttaa tai sen pohjana olevaa alustaa (eli lohkokejtua). Uuden kryptovaluutan onnistuminen riippuu usein yhteistyökumppaneista.

Lue uutiset ja muut julkaisut, jotka kertovat ko. kryptovaluutasta

Tutustu kryptovaluuttaprojektiin lukemalla siitä kertovia julkaisuja. Niistä oppii paljon paitsi kysesistä kryptovaluutasta, myös kryptovaluuttamaailmasta yleisesti. Tässäkin kannattaa olla varovainen, sillä helpon rahan perässä juoksevat bloggaajat saattavat mainostaa arvotonta kryptovaluutta hyvänä sijoituskohteena. Jos näet luettelon parhaista kryptovaluutoista, jossa suurin osa on kuuluisia ison markkina-arvon omaavia kryptoja ja joukossa yksi aloitteleva projekti, josta ei pahemmin löydy tietoa muualta, kyseessä on ostettu mainos.

Näiden lisäksi on aina hyvä ymmärtää mitkä ovat tietyn kryptovaluutan vahvuudet ja heikkoudet sekä mitkä kryptovaluutat kilpailee tämän valuutan kanssa. Tämä voi olla haastavaa aloittelijalle, mutta jos aikaa ja viitseliäisyyttä löytyy, näitä asioita tutkimalla oppii paremmin ymmärtämään koko kryptovaluuttamaailman.


Muista nämä nyrkkisäännöt:

Älä lähde mukaan hypetykseen.

Älä luota sokeasti kaverin, bloggaajan tai tubettajan suosituksiin.

Älä missään nimessä ostaa kryptovaluuttaa pelkästään sen edulliselta vaikuttavan hinnan perusteella. Halpa kryptovaluutta ei ole vältäämättä parempi sijoituskohde kuin kalliilta vaikuttava kryptovaluutta.

Tutustu kryptovaluuttaprojektin White paperiin eli ns. liiketoimintasuunnitelmaan.

Tutki mitä käyttöä tälle kryptovaluutalle on ja mitä kilpailijoita sillä on.

Mieti mitä haasteita ko. projektilla voi olla.

Mieti mikä on sinun budjettisi ja tee itsellesi sijoitusstrategia. 


Parhaat kryptovaluutat vuonna 2022

Kryptovaluuttoja on vaikeaa verrata toisiinsa, koska lähes jokaisella kryptolla on oma käyttötarkoitus ja sitä tukeva teknologia. Sinun pitää siis miettiä, minkätyyppistä sijoituskohdetta olet etsimässä. Voit verrata tätä periaatetta osakkeiden ostoon. Haluatko sijoittaa teknologiayhtiöihin, lääketiedeyhtiöihin vai autoteollisuuden yhtiöihin? Samalla tavalla sinun pitää ymmärtää mikä on minkäkin kryptovaluutan tarkoitus ja potentiaali. 

Kryptovaluuttakurssien vuoden 2022 romahduksesta huolimatta, osa kryptoprojekteistä  ovat niin vahvoja ja tarpeellisia, että ne tulevat nousemaan uusiin ennätyksiin ajan kuluessa. Hintojen ollessa alhaalla on paras aika tutkia kryptovaluuttoja ja sijoittaa niihin.

Tässä on listamme tutustumisen arvoisia kryptovaluuttoja.

Bitcoin

Bitcoin (BTC) on kieltämättä vahvin kryptovaluutta kaikista markkinoilla olevista ja paras arvonsäilyttäjä. Vaikka asiasta voi yrittää kiistellä, Bitcoin on suoriutunut parhaiten kuin kaikki muut kryptovaluutat. Se on ollut olemassa jo 13 vuotta ja sen arvo on kasvanut koko ajan eksponentiaalisesti. Jopa maailmankuulu Ethereum -projekti on jäänyt toiseksi, vaikka sillä on paljon laajempi käyttötarkoitus. 

Vaikka maailmalta kuuluu silloin tällöin uutisia Bitcoinin kieltämisestä, kukaan tai mikään ei pysty pysäyttämään Bitcoinia. Tässä englanninkielelisessä artikkelissa kerrotaan, miksi Bitcoinia ei käytännössä voi kieltää tai pysäyttää. 

Tämän lisäksi Bitcoin on jo niin vahva arvonsäilyttäjä, että sitä pidetään jo kullan tasoisena sijoituskohteena. Aloittelijan on siis turvallisempaa sijoittaa Bitcoiniin kuin johonkin toiseen kryptovaluuttaan.

Bitcoin

Ethereum

Ethereum (ETH) on Bitcoinin jälkeen toiseksi paras kryptovaluutta. Projekti on kasvanut  tasaista ja kovaa vauhtia vuodesta 2015 lähtien tarjoamalla erilaisia ratkaisuja älysopimusalustana. Ethereum on ollut koko sen olemassaolonsa ajan suosituin ja luotetuin alusta älysopimuksille ja pitänyt asemansa vuoden 2018 arvon romahduksesta huolimatta. Ethereum on siis paras kryptovaluutta alusta -kategoriassa. 

Vaikka Ethereum on ollut ylivoimaisesti vahvin alusta ja pitänyt asemansa toiseksi parhaana kryptovaluuttana, Ethereumilla on haasteita pysyä mukana toimialan kehityksessä. Useat päivitykset ovat olleet myöhässä ja ETH 2.0 -projektilta oli myöhästynyt todella paljon. Vaikka siirto PoS-toimintamalliin onnistui odotetusti, lohkoketjun toimintaan vaikuttavia päivityksiä on tulossa lisää. Jos projekti epäonnistuu, Ethereum todennäköisesti menettää asemansa jollekin kilpailevalle alustalle. Näitä ovat esimerkiksi BNB Chain, Cardano, Solana, Polkadot, Avalanche ja Cosmos. Jokainen näistä on myös tutustumisen arvoinen sijoituskohde. 

Ethereum

Solana

Solana (SOL) on Ethereumin tavoin älysopimusalusta, joka on kehitetty mahdollistamaan nopeat ja tehokkaat lohkoketju -transaktiot (eli siirrot). Solana on vahva Ethereumin haastaja. 

Solana käyttää hybridikonsesnsusalgoritmia, jossa yhdistetään Proof of Stake – sekä Proof of History -konsensusalgoritmeja. Näitä kahta mallia yhdistämällä Solana voi saavuttaa suuren suorituskyvyn pienessä ajassa sekä varmistaa, että lohkoketju pysyy turvallisena ja vakaana. Tämä mahdollistaa sovellusten (dApps) kehittäjien rakentaa erittäin skaalautuvia ja tehokkaita sovelluksia.

Solana on kasvanut nopeasti ja on tällä hetkellä Ethereumin pahin kilpailija. Solana ei kuitenkaan ole ainut alusta, joka kilpailee Ethereumin kanssa. Sillä on useampi kilpailija (mm. Cardano, Avalanche ja Fantom) ja Solana -alustan tulevaisuus riippuu siitä, kuinka hyvin se pysty kehittymään ja vastaamaan kryptoalan tarpeisiin ja vaatimuksiin. Solanaa on myös syytetty lohkoketjun puutteellisesta hajauttamisesta, mikä voi aiheuttaa ongelmia tulevaisuudessa.

solana

BNB

BNB coin (BNB) on BNB Chain -lohkoketjun ja maailman suurimman kryptovaluuttapörssin, Binancen, kolikko. BNB coin sai alkunsa vuonna 2017 ja kasvoi muutamassa vuodessa suurimmaksi Ethereumin älysopimusalustan haastajaksi ja nousi markkina-arvoltaan viidenneksi kryptovaluutaksi. Mitä enemmän sovelluskehittäjiä lohkoketju houkuttelee, sitä suuremmaksi sen ekosysteemi kasvaa ja kasvulla on positiivinen vaikutus BNB:n arvoon ja kurssiin. BNB:n omistaminen pienentää kryptotreidaajien maksamia treidauskuluja Binancen alustalla. Tämä lisää BNB suosiota.

BNB:n riskit liittyvät siihen, että kolikko on pitkälti riippuvainen Binancesta. Eli BNB:n arvo on sidoksissa Binancen kaupankäyntialustaan ja yhtiön maineeseen.

BNB

Cardano

Cardano (ADA) on kolmannen sukupolven älysopimusalusta, joka käyttää PoS -konsensusalgoritmia. Cardanon on kehittänyt Charles Honkinson, joka on yksi Ethereumin alkuperäisistä perustajista. Suunnittelu oli alkanut jo vuonna 2015 ja vuonna 2017 lanseerattiin alusta ja sen kolikko ADA. Cardano on nykyisin yksi suurimmista älysopimusalustoista, joka kilpailee Ethereumin kanssa.

Cardanon haasteena on pysyä mukana kehityksessä ja pitää ADAa tarpeellisena kryptovaluuttana.

Cardano

Polygon

Polygon (MATIC) on intialaistaustainen alusta, joka tarjoaa monipuolisia ratkaisuja Ethereumin skaalautuvuusongelmiin oman sivulohkoketjun ja Plasma -nimisen teknologian avulla. Polygonia kutsutaan Ethereumin lohkoketjujen internetiksi, koska se mahdollistaa Ethereum -pohjaisten lohkoketjujen vuorovaikutuksen. Polygon tarjoaa myös ratkaisuja Web 3.0:n rakentamiseen. Polygon on tällä hetkellä yksi suosituimmista ekosysteemeistä, joka tarjoaa skaalautuvuusratkaisuja Ethereumille ja sen alustan suosion kasvu on ollut jopa räjähdysmäistä vuoden 2022 aikana. Myös Polygonin oma token MATIC on ollut yksi parhaiten suoriutuvista kryptovaluutoista vuoden 2022 laskumarkkinan aikana.

Polygonin arvellaan saavan vielä lisää nostetta ETH 2.0 päivityksen myötä. Alustan tarve ei siis häviä mihinkään, vaikka Ethereum siirtyykin Proof of Stake -louhintaan. Tämä johtuu siitä, että Ethereumin transaktiokapasiteetti kasvaa jatkuvasti ja hyviä skaalautuvuusratkaisuja tarvitaan tulevaisuudessakin.

polygon

Cosmos

Cosmos (ATOM) on suhteellisen nuori mutta kunnianhimoinen projekti, joka käynnistettiin vuonna 2019 ja sillä on vahva potentiaali olla tulevaisuuden paras kryptovaluutta alusta -kategoriassa

Nykymuodossaan lohkoketjuteknologian huolenaiheena on lohkoketjujen pirstoloituminen niin, etteivät ne kykyne kommunikoimaan keskenään. Cosmos pyrkii olemaan “lohkoketjujen internet” ratkaisemalla tämän ongelman ainutlaatuisella tavalla. Cosmos ei tue älysopimuksia, vaan tarjoaa infrastruktuurin ja työkalun (Cosmos SDK), jotka mahdollistavat sovelluskohtaisten lohkoketjujen rakentamisen. Projektin perustajat uskovat, että tulevaisuudessa jokainen hajautettu sovellus (dApp) tulee tarvitsemaan oman lohkoketjun, joka pystyy kommunikoimaan muiden lohkoketjujen kanssa. Jos tämä ennuste toteutuu, Cosmoksen ekosysteemillä on suuri kasvupotentiaali.


Cosmos -projektin haasteena on pitää ATOM -kolikon kysyntää tarjontaa korkeammalla, jotta sen arvo kasvaa tulevaisuudessakin. Haaste on kuitenkin tunnistettu ja projektilla on selkeitä suunnitelmia tämän haasteen varalle. 

cosmos

Kryptovaluutat ovat muutaman vuoden aikana nousseet muiden sijoituskohteiden rinnalle. Kryprovaluutta ei ole enää nörttien outo harrastus, vaan uusi omaisuuden muoto, joka kiinnostaa jopa maailman rikkaimpia sijoittajia. Suuri kiinnostus kryptovaluuttoihin on pakottanut maailman valtioita, instituutioita ja suuria yhtiöitä pohtimaan kryptovaluuttojen potentiaalia. Valtiot ovat vuoden 2022 aikana luoneet ahkerasti erilaisia linjauksia, säännöksiä ja suunnitelmia kryptovaluuttojen varalle. Kryptovaluutat ja lohkoketjuteknologia ovat täällä pysyäkseen ja niiden käyttömahdollisuudet kasvavat kovaa vauhtia.

Jos et haluaa jäädä jälkeen, kryptovaluuttoihin ja näiden perustana olevaan teknologiaan kannattaa tutustua. Jos olet kinnostunut sijoittamisesta kryptovaluuttaan, mutta et ole varma mistä aloittaa, tutustu artikkeliimme Kryptovaluuttaan sijoittaminen.

Kryptokoulu ei tarjoa sijoitusvinkkejä, vaan koulutustarkoituksessa annettavaa tietoa. Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde, tutustuthan huolella riskeihin ennen sijoittamista kryptovaluuttoihin.

© Kryptokoulu.com. Kaikki oikeudet pidätetään