Mistä ostaa kryptovaluuttaa

Päivitetty

Mistä ostaa kryptovaluuttaa? Mikä on paras kryptovaluuttapörssi aloittelijalle? Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun valitse itselleen sopivan kryptovaluuttapörssin? Löydä vastaukset näihin kysymyksiin tästä artikkelista.


osta_kryptovaluuttaa

Etsitkö aloittelijaystävällistä alustaa kryptovaluuttojen ostamiselle ja myynnille? Vai mahdollisesti sinua kiinnostaa kryptovaluuttojen treidaaminen, mutta olet täysin uusi kryptomakkonoilla?

Ei hätää, täältä löydät kattavan listan aloittelijaystävällisiä kryptopörssejä, joista voit valita itsellesi sopivan.

Vinkit aloittelijalle kryptopörssin valitsemiseen

Ennen kuin alat miettimään, mikä on paras paikka ostaa kryptovaluuttoja, suosittelemme ottamaan huomioon seuraavat tärkeät asiat. 

Muista, että valitsemasi kryptovaluuttapörssi ei välttämättä jää ainoaksi alustaksi, jota tulet tulevaisuudessa käyttämään. Keskity siis valitsemaan luotettavan ja aloittelijaystävällisen pörssin, joka palvelee sinun tämänhetkiset tarpeet ja jolla pääset helposti alkuun. Kryptovaluuttapörssien asiakkaaksi liittyminen ei maksa mitään, joten voit liittyä myöhemmin myös toisen kryptopörssin asiakkaaksi.

Kun etsit tietoa kryptovaluuttapörsseistä muista, että keskustelupalstat ja Facebook-ryhmät eivät ole parhaimpia paikkoja etsiä tietoa. Vaikka näistä saa hyödyllistäkin tietoa, palstoilla annetaan neuvoja perustuen omiin, ja usein vanhentuneisiin, kokemuksiin pörssien ominaisuuksista. Kryptovaluuttapörssit kehittyvät nopeasti ja uusia, asiakkaiden kokemusta parantavia, ominaisuuksia lisätään säännöllisesti.

Etsi tietoa aiheeseen perehtyneitä sivustoilta, kuten esimerkiksi Kryptokoulu.com:lta. Jos etsit tietoa muualta, varmista, että sivusto on aito kryptovaluuttoihin perehtynyt sivusto, joka tarjoaa ajantasaista tietoa monesta eri pörssistä (ja muista palveluista) eikä ainoastaan tiettyä kryptopörssiä tai -lompakkoa mainostava sivusto. Varmista myös, että annettu tieto on todellakin ajan tasalla. Blogikirjoitusten otsikoita on helppoa muokata vastaamaan nykyhetkeä päivittämättä itse sisältöä ajan tasalle. 

Nyt kun tiedät mitä asioita kannattaa pitää mielessä kryptovaluuttapörssiä valittaessa, siirrytään itse asiaan.

Mistä kryptovaluuttoja voi ostaa?

Kryptovaluuttoja voi ostaa kryptovaluuttapörsseistä (Cryptocurrency exchange), jotka ovat kaupankäyntialustoja kryptovaluutoille. Osa kaupankäyntialustoista välittä kryptovaluuttojen lisäksi perinteisempia sijoitustuotteita kuten esimerkiksi osakkeita (esim. eToro). Tavalliset suomalaiset pankit eivät toistaiseksi myy kryptovaluuttoja.

Osa kryptovaluuttapörsseistä ovat keskitettyjä (CEX) ja toimivat pankkien tavoin, osa pörsseistä ovat hajautettuja (DEX). Nämä ovat eräänlaisia vaihtoalustoja. Jos jokin kryptovaluutta ei ole listattuna keskitetyssä kryptovaluuttapörsissä, sen voi ostaa suoraan omaan kryptolompakkoon vaihtoalustan kautta, mutta tässä artikkelissa esitellään ja vertaillaan ainoastaan varsinaisia keskitettyjä kryptovaluuttapörssejä (CEX). 


Aloittelijan kannattaa ehdottomasti suosia tunnettuja, vakaan aseman omaavia kryptovaluuttapörssejä. Ostamalla kryptovaluuttoja isojen kryptopörssien kautta, pienennät riskiä päätyä sijoittamaan huijaukseksi tarkoitettuun valuuttaan. Tunnetut kryptovaluuttapörssit eivät välitä kryptovaluuttoja, jotka eivät läpäise listan tiettyä ehtoja. Eli et välttämättä löydä uusimpia edullisimpia kryptoja suuresta kryptopörssistä. Muista kuitenkin, että uusi ja halpa kryptovaluutta ei automaattisesti tarkoita parempaa voittoa.

Seuraavassa luvussa esittelemme joitakin suosituimpia aloittelijaystävällisiä kryptovaluuttapörssejä. Kryptopörssien ominaisuuksien sekä palvelutarjonnan listausta pidetty tässä vertailussa suppeana, jotta aloittelijan olisi helpompaa ymmärtää pörssien perusominaisuuksien eroja ja jotta päätöksenteko olisi mahdollisimman helppoa.  

Vertailuun ovat valikoituneet kryptopörssit Binance, Coinbase, Kraken, Crypto.com sekä  kaupankäyntialusta eToro. Näiden lisäksi otamme mukaan vertailuun suomalaiset palvelut Coinmotion ja Northcrypto. Vertailusta ovat karsiutuneet pois KuCoin ja FTX, koska hyvistä ominaisuuksista ja tunnettavuudesta huolimatta, eivät ole kovin aloittelijaystävällisiä kryptovaluuttapörssejä. 

Jos sinua kiinnostavat ainoastaan Suomessa rekisteröidyt palvelut, tutustu tästä Coinmotionin ja Northcrypton vertailuun.

Mikä on paras kryptovaluuttapörssi aloittelijalle?

Valittaessa itsellesi sopivaa kryptopörssiä, sinun kannattaa kiinnittää huomiota neljään tärkeään ominaisuuteen. Nämä ovat aloittelijaystävällisyys, turvallisuus, kulut sekä kryptovaluuttojen valikoima. Järjestys voi riippua omista tarpeistasi. Mutta muista, että kaikki kryptovaluuttapörssit eivät tarjoa kaikkia kryptovaluuttoja. Jos haluat sijoittaa suurimpiin kryptovaluuttoihin, kaikki tässä vertailussa olevat kryptovaluuttapörssit mahdollistavat sen. Mutta jos haluat ostaa tiettyä, vähemmän tunnettua kryptovaluuttaa, kannattaa ensin tarkistaa mitkä kryptovaluuttapörssit tarjoavat kyseistä valuuttaa ja valita näiden välillä sinulle paras vaihtoehto.


Binance

Binance on maailmanlaajuinen kiinalaistaustainen luotettava kryptovaluuttapörssi, joka on noussut nopeasti markkinajohtajaksi ja kehittyy edelleen aktiivisesti. Voit mm. ostaa, myydä ja säilyttää kryptovaluuttoja Binance-alustalla. Binancen kryptovalikoima on suurin kaikista kryptopörsseistä. Binance on myös edullisin kaikista vaihtoehdoista.

Binancella on käytössä kaksi näkymää, joista Lite on aloittelijaystävällinen versio. Sivusto on selkeä ja aloittelijan on helppo navigoida sillä. Kryptovaluutan ostaminen on helppoa ja nopeaa suoraan luottokortilla, mutta myös eurooppalainen SEPA -pankkisiirto (eli rahan talletus tilille) onnistuu. 

Binance on myös hyvä treidausalusta. Eli jos olet kiinnostunut sijoittamisen lisäksi krytpovaluuttojen treidaamisesta, Binance on siinäkin tapauksessa hyvä valinta.

Turvallinen alusta. Binance on tällä hetkellä maailman suurin kryptovaluuttapörssi, joka on markkinoiden luotettavimpia ja turvallisimpia alustoja. Asiakkaan turvallisuus varmistetaan mm. henkilöllisyyden varmentamisella (KYC) rekisteröintivaiheessa sekä kaksivaiheisella tunnistautumisella (2fa) aina kirjautuessa. Binance on ottanut käyttöön Anti-Phishing -koodin, jonka avulla asiakas voi varmistaa, että pörssiltä tulevat sähköpostit tulevat todellakin Binancelta eikä huijaussivustolta.

Tästä löydät kattavan Binance käyttöoppaan.

Plussat

Aloittelijaystävällinen

Kaksivaiheinen tunnistautuminen sekä Anti-Phishing -koodi

Matalat välityspalkkiot

Mobiilisovellus Android- ja iOS-puhelimille

Mobiilisovelluksessa valittavissa suomen kieli

Todella laaja kryptovaluuttavalikoima (yli 350 kryptovaluuttaa)

Miinukset

Ei suomenkielistä palvelua

Valitse Binance, jos sinulle on tärkeää:

 • Aloittelijaystävällisyys
 • Edullisuus
 • Turvallisuus
 • Todella laaja krytpovaluuttatarjonta
 • Löytyy älypuhelinsovellus
 • Luottokorttiostot ilman erillistä talletussiirtoa

Coinbase

Coinbase Exchange on toiseksi suurin kryptovaluuttapörssi. Kuten Binance, tämäkin kryptopörssi on helppokäyttöinen aloittelijalle sekä todella turvallinen alusta. Coinbasen nettisivusto on todella selkeä ja helppo navigoida. Coinbasen välityspalkkiot ovat kuitenkin selkeästi korkeammat kuin Binancen.

Aloittelijaystävällinen alusta. Sivusto on selkeä ja aloittelijan on helppo navigoida sillä. Kryptovaluutan ostaminen on helppoa ja nopeaa suoraan luottokortilla, mutta myös eurooppalainen SEPA-pankkisiirto onnistuu.

Coinbase Pro on Coinbasen treidausalusta. Eli jos olet kiinnostunut sijoittamisen lisäksi krytpovaluuttojen treidaamisesta, se onnistuu Coinbace Prolla.

Coinbase on Binancen tavoin yksi markkinoiden luotettavimpia ja turvallisimpia alustoja. Asiakkaan turvallisuus varmistetaan mm. henkilöllisyyden varmentamisella (KYC) rekisteröintivaiheessa sekä kaksivaiheisella tunnistautumisella (2fa) aina kirjautuessa.

Plussat

Aloittelijaystävällinen

Kaksivaiheinen tunnistautuminen

Mobiilisovellus Android- sekä iOS-puhelimille

Suhteellisen hyvä valikoima kryptovaluuttoja (yli 150 kryptovaluuttaa)

Miinukset

Ei suomenkielistä palvelua

Keskihintaiset välityspalkkiot

Valitse Coinbase, jos sinulle on tärkeää:

 • Aloittelijaystävällisyys
 • Turvallisuus
 • Isoimmat valuutat löytyvät palvelusta
 • Löytyy älypuhelinsovellus
 • Luottokorttiostot ilman erillistä talletussiirtoa

Kraken

Kraken on 2011 perustettu amerikkalainen kryptovaluuttapörssi, joka on yksi maailman turvallisimpia sekä myös edellisten tavoin soveltuu hyvin aloittelijoille. Myös Kraken käyttää henkilöllisyyden varmentamista sekä kaksivaiheista tunnistautumista aina palveluun kirjautumisessa. Vaikka Krakenin perusalusta on helppokäyttöinen, matalat välityspalkkiot ovat ainoastaan Kraken Pro alustalla, joka ei ole kovin aloittelijaystävällinen. Tästä johtuen Kraken soveltuu paremmin kryptotreidaamiseen.

Kraken on siis aloittelijaystävällinen ja helppokäytöinen alusta, mutta perusalustalla korkeat välityskulut. Kryptovaluutan ostaminen onnistuu helposti ja nopeasti suoraan luottokortilla, mutta myös eurooppalainen SEPA-pankkisiirto onnistuu.

Turvallisuus. Kraken on yksi markkinoiden luotettavimpia ja turvallisimpia alustoja. Asiakkaan turvallisuus varmistetaan mm. henkilöllisyyden varmentamisella (KYC) rekisteröintivaiheessa sekä kaksivaiheisella tunnistautumisella (2fa) aina kirjautuessa.

Plussat

Aloittelijaystävällinen

Kaksivaiheinen tunnistautuminen

Mobiilisovellus Android- sekä iOS-puhelimille

Melko hyvä valikoima kryptovaluuttoja (yli 120 kryptovaluuttaa)

Miinukset

Matalat välityspalkkiot ainoastaan Kraken Pro -alustalla, joka ei ole niin aloittelijaystävällinen. Muuten yksi kalleimmista kryptopörsseistä.

Ei suomenkielistä palvelua

Valitse Kraken, jos sinulle on tärkeää:

 • Aloittelijaystävällisyys
 • Isoimmat valuutat löytyvät palvelusta
 • Luottokorttiostot ilman erillistä talletussiirtoa
 • Olet kiinnostunut kryptovaluuttojen treidaamisesta

Crypto.com

Crypto.com on todella monipuolinen, turvallinen ja edullinen kryptovaluttapörssi, joka perustettiin vuonna 2016 ja joka tarjoaa yli 250 ostettavaa kryptovaluuttaa. Alustalla voi mm. ostaa, myydä ja treidata kryptovaluuttoja suhteellisen alhaisilla kaupankäyntimaksuilla. Kryptovaluutan ostaminen on helppoa ja nopeaa suoraan luottokortilla, mutta myös eurooppalainen SEPA-pankkisiirto onnistuu. Yksi Crypto.comin hyvistä puolista on Tax -palvelu, joka on nyt saatavilla Suomessa. Crypto.com Tax tarjoaa siis ilmaisen raportin, jonka voit toimittaa verottajalle.

Crypto.comia voi käyttää joko mobiilisovelluksella tai selaimella Exchange -pörssillä. Molemmat ovat aloittelijaystävällisiä alustoja. Nämä ovat kuitenkin kaksi erillistä alustaa, joten jos ostat kryptovaluuttoja toisella mobiilisovelluksella, ne eivät tule näkymään Exchange -pörssillä. Ja toisin päin.

Turvallisuus: Crypto.com on yksi markkinoiden luotettavimmista ja turvallisimmista alustoista. Asiakkaan turvallisuus varmistetaan henkilöllisyyden varmentamisella (KYC) rekisteröintivaiheessa sekä kaksivaiheisella tunnistautumisella (2fa) aina kirjautuessa. Crypto.com on ottanut käyttöön Anti-Phishing -koodin, jonka avulla asiakas voi tunnistaa aidot Crypto.comIin lähettämät sähköpostit.

Plussat

Aloittelijaystävällinen

Kaksivaiheinen tunnistautuminen ja Anti-Phishing -koodi

Laaja kryptovaluuttavalikoima (yli 250 kryptovaluuttaa)

Keskihintaiset välityspalkkiot, ekat 30 päivää ilman kuluja

Crypto.com Tax -palvelu saatavilla Suomessa.

Miinukset

Ei suomenkielistä palvelua

Käyttäjät kertoo usein tapahtuvista katkoksista palvelussa

Valitse Crypto.com, jos sinulle on tärkeää:

 • Aloittelijaystävällisyys
 • Laaja kryptovaluuttatarjonta
 • Mahdollisuus kuluttomaan aloitukseen
 • Luottokorttiostot ilman erillistä talletussiirtoa
 • Veroilmoituksen tekoa helpottava raportti

eToro

eToro ei ole kryptovaluuttapörssi vaan kaupankäyntialusta, jolla voi sijoittaa kryptovaluuttojen lisäksi osakkeisiin, rahastoihin ja raaka-aineisiin. Yksi eToron parhaista ominaisuuksista on mahdollisuus käyttää suomen kieltä alustalla. eTorolla on kuitenkin todella suppea kryptovaluuttavalikoima ja kryptovaluutan myynti tai siirtäminen ulkopuoliseen lompakkoon on monimutkaisempi prosessi kuin varsinaisissa kryptovaluuttapörseissä.

Aloittelijaystävällinen ja selkeä alusta, jos olet jo ennestään tottunut sijoittamaan esimerkiksi osakkeisiin Mobiilisovellus tarjolla Android- sekä iOS-puhelimille.. 

Turvallisuus: Asiakkaan turvallisuus varmistetaan mm. henkilöllisyyden varmentamisella (KYC) rekisteröintivaiheessa sekä kaksivaiheisella tunnistautumisella (2fa) aina kirjautuessa.

eTorossa ei ole mahdollisuutta ostaa kryptovaluuttoja nopeasti luottokortilla. Ensin tehtävä talletus eToron tilille, jonka jälkeen voi ostaa kryptovaluuttoja.

Plussat

Suhteellisen aloittelijaystävällinen

Mobiilisovellus Android- sekä iOS-puhelimille

Palvelu saatavilla suomen kielellä

Tarjolla muitakin sijoituskohteita

Miinukset

Korkea välityspalkkio, joka on sisällytetty ostettavan/myytävän valuutan hintaan. Edullisempi kuin Kraken, mutta kalliimpi kuin Binance, Coinbase tai Crypto.com

Suppea valikoima kryptovaluuttoja (59 kpl huhtikuussa 2022)

Kryptovaluutan myynti ei ole selkeää

Asiakaspalvelu ei kovin aktiivista

Valitse eToro, jos sinulle on tärkeää:

 • Aloittelijaystävällisyys
 • Suomenkielinen alusta
 • Mahdollisuus sijoittaa muihin sijoituskohteisiin saman palvelun sisällä

Coinmotion

Coinmotion on suomalainen vuonna 2012 perustettu kaupankäyntialusta, joka toimii mobiilisovelluksella. Coinmotionissa voit ostaa, myydä ja vaihtaa kryptovaluuttoja. Coinmotionin kryptovaluuttavalikoima on todella suppea, mutta jos kotimaisuus ja suomenkielinen palvelu on sinulle todella tärkeitä kryptovaluuttoihin sijoittaessa, Coinmotion voi olla hyvä vaihtoehto Northcrypton lisäksi. 

Coinmotion on selkeä ja helppolukuinen alusta, mutta toimii ainoastaan mobiilisovelluksena eli alustasta ei ole selainversiota. Ei kuitenkaan huono asia, jos on tottunut hoitamaan asioita puhelimen kautta.

Suorat luottokorttiostot eivät ole mahdollisia, vaan ensin tehtävä talletus tilille, jonka jälkeen voi ostaa kryptovaluuttoja. Paytrailin kautta talletus on kuitenkin viiveetön ja ilmainen. Coinmotionilla on yhteensä 5 eri tapaa siirtä euroja omalle Coinmotion -tilille.

Coinmotion on turvallinen palvelu. Turvallisuus varmistetaan mm. henkilöllisyyden varmentamisella (KYC) rekisteröintivaiheessa sekä kaksivaiheisella tunnistautumisella (2fa) aina kirjautuessa. Lisäksi Coinmotion on Suomen Finanssivalvonnan sääntelyn alainen palvelu.

Plussat

Aloittelijaystävällinen alusta

Palvelu suomen kielellä

Turvallinen kotimainen alusta

Viiveetön ja ilmainen talletus Payrtailin kautta

Miinukset

Todella korkeat välityspalkkiot (2%) sekä erilliset palvelumaksut

Kryptovaluuttavalikoima on todella suppea. Saatavilla Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Ripple, Stellar, Aave, Uniswap, Chainlink sekä vakaavaluutta USD Coin.

Toimii ainoastaan mobiilisovelluksena (iOs ja Android)

Valitse Coinmotion, jos sinulle on tärkeää:

 • Kotimaisuus
 • Suomenkielinen alusta
 • Nopeat talletukset tilille

Northcrypto

Northcrypto on suomalainen vuonna 2018 perustettu kryptovaluuttojen sijoituspalvelu, joka kuuluu Coinmotionin tavoin Suomen Finanssivalvonnan piiriin. Northcrypto ei kuitenkaan ole kaupankäyntialusta eli et voi vaihtaa tarjolla olevia kryptovaluuttoja keskenään.

Northcrypto on turvallinen palvelu. Turvallisuus varmistetaan mm. henkilöllisyyden varmentamisella pankkitunnistautumisella rekisteröintivaiheessa sekä kaksivaiheisella tunnistautumisella (2fa) aina kirjautuessa. Kuten Coinmotionkin, Northcrypto on Suomen Finanssivalvonnan sääntelyn alainen palvelu.

Todella selkeä, pelkistetty ja aloittelijaystävällinen alusta. Palvelu toimii sekä verkkosivuna (tietokoneen selain) että mobiilisovelluksena, joka on ominaisuuksiltaan laajempi kuin verkkosivu. Mobiilisovellus saatavilla sekä iOS että Android -puhelimiin.

Northcryptossa suorat luottokorttiostot eivät ole mahdollisia, vaan ensin on tehtävä talletus tilille, jonka jälkeen voi ostaa kryptovaluuttoja. Talletuksen voi tehdä joko SEPA-siirtona tai välittömänä talletuksena, joka otettiin käyttöön vuonna 2022. 

Plussat

Aloittelijaystävällinen palvelu

Palvelu suomen kielellä

Turvallinen kotimainen alusta

Miinukset

Todella suppea kryptovaluuttavalikoima. Tarjolla lokakuussa 2022 seuraavat kryptovaluutat: Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Chainlink, Aave, Polygon sekä vakaavaluutta USD Coin.

Korkeat välityspalkkiot, mutta edullisin kotimaisista vaihtoehdoista. (Kaupankäyntikulu 1 % sisällytetty hintoihin).

Valitse Northcrypto, jos sinulle on tärkeää:

 • Kotimaisuus
 • Suomenkielinen alusta
 • Edullisempi kotimainen alusta

Loppusanat

Itselle sopivan kryptovaluuttapörssin valitseminen voi tuntua hankalalta, mutta kun keskittyy itselleen tärkeisiin pörssin ominaisuuksiin valinta on helppoa. Ja muista, että aina voi siirtyä käyttämään toista kryptopörssiä, jos ensin valittu ei vastaa sinun tarpeita. Se voi tuntua nyt uuvuttavalta ajatukselta, mutta todellisuudessa kun olet päässyt alkuun, jatkaminen on paljon helpompaa. 

Kun olet valinnut kryptopörssin ja sijoittanut ensimmäiseen kryptovaluuttaan, matkasi kryptosijoittajana on alkanut! Ja tässä vaiheessa kannattaa muistaa pari tärkeää asiaa:

Valmistaudu vuoristorataan. Vakaatkin kryptovaluutat ovat volatiileja eli hintojen rajut nousut ja laskut ovat tavallisia kryptomarkkinoilla. Opi sietämään niitä. Pahin virhe, minkä sijoittaja voi tehdä on myydä kryptovaluuttaa, jonka arvo on laskenut ostohetkestä. Opi kärsivälliseksi. 

Hanki kryptovaluuttalompakko ostamillesi kryptovaluutoille. Kryptopörssit eivät ole hyvä paikka säilyttää kryptovaluuttoje, ellet harrasta treidausta. Jos sijoitat pitkäaikaisesti, kryptolompakko kannattaa ehdottomasti hankkia.

Jos innostut sijoittamaan suhteellisen uusiin kryptovaluuttoihin, muista seurata näiden arvoa ja projektin etenemistä säännöllisesti. Kryptovaluutan katoamisesta johtuvaa menetystä ei voi vähentää verotuksessa, mutta arvonlaskusta johtuvat tappiot voi. Eli jos olet varma, että valuutta tekee kuolemaa, se kannattaa myydä, ennen kuin se katoaa markkinoilta. Myynnistä syntyvä luovutustappio on vähennyskelpoinen verotuksessa. Eli uusien kryptovaluuttojen kanssa kannattaa olla tarkka, aktiivinen ja mielellään kryptovaluuttoihin kunnolla perehtynyt. 

Hyviä ja turvallisia sijoitushetkiä!

Kryptokoulu ei tarjoa sijoitusvinkkejä, vaan koulutustarkoituksessa annettavaa tietoa. Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde, tutustuthan huolella riskeihin ennen sijoittamista kryptovaluuttoihin.

© Kryptokoulu.com. Kaikki oikeudet pidätetään