Jos haluat sijoittaa kryptovaluuttaan suomalaisen välittäjän kautta, sinulla on tällä hetkellä kaksi vaihtoehtoa: Northcrypto vs Coinmotion. Selvitä täältä kumpi on paras juuri sinulle.

Vaikka moni iäkkäämpikin suomalainen osaa englantia melko hyvin, palvelu suomen kielellä voi olla tärkeä ominaisuus aloittelevalle kryptosijoittajalle. Tämän ominaisuuden tärkeys korostuu mahdollisissa ongelmatilanteissa, joissa pulman kuvaaminen englannin kielellä voi olla aika vaikeaa, varsinkin kun kyseessä on kryptovaluutat ja alan terminologia. Myös itse yhtiön kotimaisuus voi olla tärkeä kriteeri sijoituspalvelun valinnassa.
Suomen Finanssivalvonta on rekisteröinyt vain muutaman kryptovaluuttoihin erikoistuneen yhtiön, joista sijoituspalveluja tarjoavat vain Northcrypto ja Coinmotion. Kerromme ensin lyhyesti molemmista palveluista ja artikkelin lopussa löydät alustojen vertailun, jonka avulla voit valita itsellesi parhaiten sopivan paikan aloittaa kryptosijoittamisen.
Northcrypto
Northcrypto on Suomessa rekisteröity kryptovaluuttojen osto-, myynti ja säilytyspalvelu. Northcrypto Oy on perustettu vuonna 2018 ja varsinainen kauppapaikka aloitti toimintansa vuonna 2019. Yhtiön toimintaa valvoo Suomen Finanssivalvonta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Finanssivalvonta valvoo täyttääkö Northcrypto lainsäädännössä ja Finanssivalvonnan määrityksissä asetetut vaatimukset. Nämä vaatimukset koskevat yhtiön toimintaa, vakavaraisuutta sekä riskienhallintaa. Sijoittajien tallentamat varat ovat korkeiden vaatimusten mukaisesti suojattu.
Northcrypton sijoituspalvelu on suunnattu aloitteleville kryptovaluuttasijoittajille. Sen käyttöalusta onkin todella selkeä ja helppokäyttöinen aloittelijan näkökulmasta. Verkkosivujen lisäksi, Northcryptosta on saatavilla helppokäyttöinen mobiilisovellus sekä Androidille, että iOS -laitteille. Mobiilisovellus tarjoaa verkkosivuja paremmat työkalut, joten se kannattaa ehdottomasti ladata, jos haluat käyttää palvelua aktiivisesti. Satunnaiseen sijoittamiseen riittää verkkosivuilla oleva alusta.

Northcrypto huolehtii myös asiakkaidensa turvallisuudesta. Palvelussa on käytössä kaksivaiheinen tunnistautuminen (2FA), jossa kirjautumisen pitää vahvistaa erillisen kertakäyttöisen salasanan avulla esim. Google Authenticator -sovellusta käyttämällä. Nostot on vahvistettava aina sähköpostilla.
Kryptovaluuttojen ostoprosessi on Northcryptolla todella yksinkertainen ja varojen talletuksia voi tehdä omalle tilille sekä SEPA-tilisiirtona, että välittömänä pankkitalletuksena. Jälkimmäinen talletustapa on otettu käyttöön vuoden 2021 alussa. Ostoprosessi menee siis niin, että ensin alustan tilille on tehtävä talletus omalle tilille SEPA-sirtona tai halutessa välittömänä talletuksena. Kun se on tehty, voi siirtyä ostamaan haluttua kryptovaluuttaa. Kirjoitushetkellä Northcrypton kautta voi ostaa seitsemää eri kryptovaluuttaa: Bitcoinia, Ethereumia, Litecoinia, Chainlinkia, Aavea, Polygonia sekä vakaavaluuttaa USDC:tä. Myös kryptovaluuttojen siirtojen tekeminen on tehty selkeäksi ja helpoksi Northcrypton palvelussa.
Northcrypton kaupankäyntikulu (osto ja myynti) on 1%. Talletukset ovat ilmaisia. Kun haluat nostaa varojasi pois omalta tililtä tai esimerkiksi lähettää kryptovaluuttasi kryptolompakkoon, kyseessä on nosto ja nostojen kulut peritään riippuen mitä olet nostamassa/siirtämässä. Artikkelin kirjoitushetkellä nostokulut ovat seuraavat: pankkisiirrot 1€, Bitcoin 0,0005 BTC, Litecoin 0,001 LTC, Ethereum 0,005 ETH, Chainlink 0,5 LINK, Aave 0,1 AAVE, Polygon 20 MATIC ja USD Coin 30 USDC. Voit myös tarkistaa kulut suoraan Northcrypton verkkosivulta.
Voit säilyttää ostamasi kryptovaluutat Northcrypton tilillä, mutta jos haluat omistaa kryptovaluuttasi täysin itse, ne kannattaa siirtää kryptovaluuttalompakkoon. Lue lisää kryptolompakko -vaihtoehdoista.
Coinmotion
Coinmotion on suomalainen kryptovaluuttojen kaupankäyntialusta. Coinmotion Oy on Suomessa rekisteröity yhtiö, joka tunnettiin alkuaikoina nimellä Prasos Oy. Yhtiö on perustettu jo vuonna 2012 ja vuonna 2020 yhtiön nimeksi tuli Coinmotion Oy. Vuonna 2018 perustettu Coinmotionin tytäryhtiö Prasos Cash Management Oy pyörittää Suomen Bittimaatti-verkostoa.
Suomen Finanssivalvonta valvoo yhtiön toimintaa. Tämä tarkoittaa sitä, että Finanssivalvonta valvoo täyttääkö Coinmotion lainsäädännössä ja Finanssivalvonnan määrityksissä asetetut vaatimukset, jotka koskevat yhtiön toimintaa, riskienhallintaa sekä vakavaraisuutta. Sijoittajien tallentamat varat ovat siis korkeiden vaatimusten mukaisesti suojattu.

Coinmotion sopii hyvin aloittelevalle kryptovaluuttasijoittajalle, sillä alusta on selkeä ja helppokäyttöinen. Jos kuitenkin pidät tärkeänä sitä, että kryptopörssi on käytettävissä verkkosivustona, Coinmotionin miinuksena on alustan selainversion puute. Alusta toimii ainoastaan mobiilisovelluksena. Plussana voidaan ajatella kuitenkin sitä, että Coinmotion tarjoaa aktiivisemmalle sijoittajalle enemmän ominaisuuksia kuin Northcrypto. Näitä ovat mm. Korkotili, debit-kortti, rajahintainen toimeksianto, stop-määräys sekä treidaus eli tarjolla olevien valuuttojen vaihtaminen keskenään.
Kryptovaluuttojen ostoprosessi on Coinmotionilla suhteellisen yksinkertaista. Rekisteröitymisen jälkeen sinun on siirrettävä euroja omalle tilille. Coinmotionilla se onnistuu viidellä eri tavalla, esim. luottokorttimaksuna tai ilmaisena SEPA-pankkitalletuksena. Kun talletus on tehty, kryptovaluuttojen ostaminen onnistuu helposti muutamalla hiiren klikkauksella. Tässä Coinmotionin oma tutoriaali, joka opettaa avaamaan tilin ja tekemään ensimmäisen oston.
Coinmotionin kryptovaluuttatarjonta on tällä hetkellä hieman laajempi kuin Northcryptolla. Tarjolla on yhdeksän eri kryptovluuttaa: Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Ripple, Stellar, Aave, Uniswap, Chainlink sekä vakaavaluutta USDC.
Coinmotionin kaupankäynnin kulut ovat 0,8-2 prosenttia riippuen kuukausittaisesta volyymista. Talletuksen hinta riippuu talletustavasta. Mm. SEPA-talletukset sekä Paytrail -talletukset ovat ilmaisia. Eurojen nostoista pankkitilille peritään 0,9e kertamaksu. Kryptovaluuttojen siirroista maksettava kulu vaihtelee kryptovaluutan ja markkinatilanteen mukaan. Näet maksettavan kulun aina siirron yhteydessä. Katso muut kulut Coinmotionin palveluhinnastosta.
Coinmotion tarjoaa kryptovaluutan säilytyspalvelun nimeltä Coinmotion Holvi tai Säiliö. Molemmat termit tarkoittavat samaa palvelua. Kyseessä ei ole kryptovaluuttalompakko, vaan palvelun ideana on säilyttää ostetut kryptovaluutat erillisessä paikassa eli ns. holvissa, joka on aikalukittu. Jos siirrät kryptovaluuttasi holviin, niitä ei voi nostaa ennen aikalukon umpeutumista. Nostopyyntö pitää myös vahvistaa erikseen sähköpostilla ja/tai tekstiviestillä. Näin kryptovaluuttasi on suojassa tietomurroilta. Verkkorikollinen ei saa nostettua kryptojasi välittömästi ja ilman erillistä vahvistustasi. Tällä palvelulla on kuitenkin kääntöpuoli – et saa poistettua asetettua aikalukkoa, jos sinulle tuleekin kiire myydä kryptovaluuttojasi.
Coinmotion tilillä kannattaa siis säilyttää vain sen verran kryptoja, joilla treidaat tai haluat myydä lähiaikoina. Loput voi siirtää joko Holviin tai oikeaan kryptovaluuttalompakkoon, jonka avaimet hallitset itse. Huom! Holvin käyttö maksaa 1€/kk per säilytettävä kryptovaluutta. Kryptovaluuttojen säilyttäminen kryptovaluuttalompakossa on taas ilmaista, ainoastaan siirroista menee kulu. Lue lisää kryptovaluuttalompakoista.
Northcrypto vs Coinmotion
Sekä Northcrypto että Coinmotion soveltuvat erinomaisesti aloittelevalle kryptovaluuttasijoittajalle, joka pitää palvelun kotimaisuutta tärkeänä valintakriteerinä. Näistä kahdesta Northcrypto on kuitenkin yksinkertaisempi käyttää ja on edullisempi vaihtoehto satunnaisesti sijoittavalle henkilölle. Northcrypto tarjoaa myös verkkosivusto-alustan asiakkaille, jotka eivät ole tottuneet käyttämään kännykkäsovellusta raha-asioiden hoitamiseen.
Aktiivisemmalle sijoittajalle Coinmotionin kaupankäyntialusta lisäpalveluineen voi olla parempi vaihtoehto. Coinmotionin kryptovaluuttatarjonta on myös laajempi ja alustalla voi vaihtaa kryptovaluuttoja keskenään. Alusta tarjoaa myös mahdollisuuden tehdä rajahintaisia toimiksiantoja, stop-määräyksiä ja avata korkotilin.
Molemmat palvelut ovat turvallisia ja luotettavia paikkoja sijoittaa kryptovaluuttoihin. Molemmat yhtiöt ovat Suomen Finanssivalvonnan valvonnassa ja kuuluvat rahanpesun estämistä koskevan sääntelyn piiriin. Molemmissa palveluissa on käytössä kaksivaiheinen tunnistautuminen. Ainoana selkeänä erona turvallisuusratkaisuissa on Coinmotionin säilytyspalvelu, jolla pääset lukitsemaan omia kryptovaroja eikä niiden nostaminen onnistu välittömästi eikä ilman erillistä vahvistamista.
Asiakaspalvelussa Coinmotion vetää kuitenkin pidemmän korren, sillä yhtiö tarjoaa sähköpostin lisäksi puhelinpalvelua. Northcrypton yhteydenottolomake on kuitenkin todella toimiva ja sujuva tapa saada apua ongelmatilanteissa.
Alla näet taulukon, jossa palveluiden ominaisuudet vertailtu keskenään.
Northcrypto | Coinmotion |
Northcrypto Oy 291854-9 | Coinmotion Oy 2469683-1 |
Palvelu suomen kielellä | Palvelu suomen kielellä |
Yhteydenotot lomakkeella | Asiakaspalvelu arkisin myös puhelimella |
Alusta käytettävissä myös verkkosivulla | Alustalla ei verkkosivu -versiota |
Mobiilisovellus saatavilla sekä iOS että Android -puhelimiin | Mobiilisovellus saatavilla sekä iOS että Android -puhelimiin |
Todella helppo käyttää | Helppo käyttää, mutta sisältää ylimääräisiä ominaisuuksia |
Ei erikoisominaisuuksia | Mm. stop-määräys, rajahintainen toimeksianto, korkotili, debit-kortti |
Tarjolla 7 eri kryptovaluuttaa | Tarjolla 9 eri kryptovaluuttaa |
Ei treidausta | Treidaus mahdollista |
Kaksivaiheinen tunnistautuminen | Kaksivaiheinen tunnistautuminen |
Ei erillistä aikalukittua säilytyspaikkaa | Coinmotion Holvi ts. Säiliö |
Sepa-siirto ja välitön talletus | 5 eri tapaa tehdä talletuksia, esim. Sepa -siirrot ja luottokorttiostot |
Talletukset ilmaisia | Sekä ilmaisia, että maksullisia talletustapoja |
Kaupankäyntikulut 1 % | Kaupankäyntikulut 0,8 -2 % riippuen volyymista |
Eurojen nosto pankkitilille 1€/nosto | Eurojen nosto pankkitilille 0,90€/nosto |
Kryptovaluuttojen nostot ja siirrot: kulu riippuu siirrettävästä kryptosta | Kryptovaluuttojen nostot ja siirrot: kulu riippuu siirrettävästä kryptosta |
Tässäpä olivatkin tärkeimmät Northcrypton ja Coinmotionin erot ja yhtäläisyydet. Valinta riippuu nyt täysin sinun omista tarpeista. Jos valinnan tekeminen tuntuu edelleen hankalalta, kokeile molempia. Rekisteröityminen sekä Coinmotioniin että Northcryptoon on helppoa ja pääset kokeilemaan kumpaakin alustaa käytännössä. Sen jälkeen siirryt luontevasti käyttämään juuri sitä alustaa, joka tuntuu parhaimmalta.