Halpa kryptovaluutta – Matalan yksikköhinnan harha

Päivitetty

Kannattaako ostaa halpaa kryptovaluuttaa? Matala kryptovaluutan yksikköhinta on yksi yleisimmistä asioista, joita aloittelijat ymmärtävät väärin. Jos olet aloittamassa kryptosijoittajan matkaasi, opi ymmärtämään miksi halpa kryptovaluutta ei välttämättä ole yhtään sen parempi sijoitus kuin kalliimpi kryptovaluuutta.


halpa_kryptovaluutta

On hyvin yleistä, että kryptovaluuttoihin perehtymätön henkilö ajattelee, että halpa kryptovaluutta takaa hyvää voittoa, tai ainakin parempaa kuin kallis kryptovaluutta. Tämä on yleinen harhaluulo myös osakemarkkinoilla, joissa vastaavasti uskotaan että halvempi osake on kannattavampi sijoitus, kuin kallis osake. Asia ei kuitenkaan ole näin. Kuten ei osakkeen, ei myöskään kryptovaluutan yksikköhinta kerro mitään sen kasvupotentiaalista. 

Tämä harhaluulo on nimeltään Matalan yksikköhinnan harha ja se tarkoittaa sitä, että arvoltaan halvan kryptovaluutan uskotaan omaavan parempia kasvumahdollisuuksia kuin kalliin valuutan. Tämä ilmiö on täysin ymmärrettävä, sillä ajatus siitä, että yksikköhinnaltaan 40.000 e maksavan kryptovaluutan arvo kasvaisi moninkertaiseksi voi tuntua lähes mahdottomalta, kun taas 0,015 e maksavan kryptovaluutan kasvaminen sata- tai jopa tuhatkertaiseksi voi tuntuu täysin mahdolliselta.

Kerromme miksi tämä ei kuitenkaan ole oikea tapa arvioida kryptovaluutan kasvupotentiaalia. Avaintekijä tässä yhtälössä on kryptovaluutan markkina-arvo. 


Esimerkki

Otetaan esimerkiksi kaksi eri kryptovaluuttaa ja verrataan näiden kasvupotentiaalia arvioimalla näiden markkina-arvoja:

– Kolikko X:n yksikköhinta on 0,5 dollaria ja sen markkina-arvo on 25 miljardia dollaria.

 – Kolikko Y:n yksikköhinta on 100 dollaria ja sen markkina-arvo on 0,5 miljardia dollaria. 

Suurimman kryptovaluutan, Bitcoinin, markkina-arvo on kirjoitushetkellä noin 700 miljardia dollaria. Tämä tarkoittaa sitä, että jos kolikon X markkina-arvo yltäisi edes puoleen Bitcoinin markkina-arvosta, kolikon arvonnousu olisi x 14. Huom! Jos kyseisellä kolikolla olisi edes edellytyksiä olla näin kova nousija ja haastaa top 10 kryptovaluuttoja. 

Jos taas kolikko Y nousisi esimerkiksi kolikon X markkina-arvon tasolle (25 miljardia), arvon nousu olisi x 50. Ja tämä skenaario on paljon todennäköisempi, kuin kolikon X skenaario. 

Ja nyt voit miettiä kumpaan kolikkoon sijoittaisit mieluummin 100 euroa.

Kolikko X: 100 € * 14 = 1.400 €

Kolikko Y: 100 € * 50 = 5.000 €


Kuten huomaat, esimerkissä käytetyn edullisemman kolikon kasvupotentiaali on paljon huonompi, kuin kalliimman kolikon. Muista myös se, että kryptovaluuttoihin sijoittaessa sinun ei tarvitse sijoittaa vähintään yhteen kokonaiseen valuuttayksikköön, vaan voit ostaa sen sadasosan, joten kryptovaluutan yksikköhinnalla ei oikeastaan ole mitään merkitystä. 

Vaikka kryptovaluuttojen arvoon vaikuttaa liuta erilaisia asioita, kryptovaluutan markkina-arvo on ensimmäinen asia, jota pitää tarkastella kun arvioit valuutan hintaa ja hinnan kasvupotentiaalia. Kun olet tutustunut tähän konseptiin ja ymmärtänyt miten markkina-arvo toimii, sinun kannattaa tutustuaa ehdottomasti myös muihin tekijöihin. Tähän auttaa tokenomia. Tokenomia kertoo mikä on tietyn kryptovaluutan taloudellinen tila ja onko kyseinen kryptovaluutta hyvä sijoituskohde. 

Tokenomian peruspilareita ovat mm. kryptovaluutan käyttötarkoitus ja hyödyllisyys, markkina-arvo, tokeneiden tai kolikoiden määrä, sen takana olevan projektin laatu (löytyykö roadmap, liiketoimintasuunnitelma, ammattitaitoinen tiimi) ja markkinoijat. Nämä kaikki on tärkeää käydä läpi jokaisen sijoituskohteeksi suunnitellun kryptovaluutan osalta.

Jos halvin kryptovaluutta ei ole paras sijoituskohde, mitkä siis ovat parhaat kryptovaluutat, joihin kannattaa sijoittaa? Jos haluat oppia löytämään kryptovaluutat, joilla on hyvä potentiaali menestyä, tutustu artikkeliin Paras kryptovaluutta.

Jos olet kiinnostunut kryptovaluutasta sijoituskohteena, mutta et ole varma kannattaako kryptovaluuttaan sijoittaa ja onko se turvallista, saatat löytää vastauksia sivulta Sijoittaminen.

Kryptokoulu ei tarjoa sijoitusvinkkejä, vaan koulutustarkoituksessa annettavaa tietoa. Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde, tutustuthan huolella riskeihin ennen sijoittamista kryptovaluuttoihin.

© Kryptokoulu.com. Kaikki oikeudet pidätetään