Paras kryptolompakko aloittelijalle

Päivitetty

Mikä on paras kryptolompakko aloittelijalle? Miten kryptolomakot eroavat toisistaan? Tässä artikkelissa käydään läpi turvalliset ja aloittelijaystävälliset kryptolompakot, joista voit valita itsellesi sopivan.


parhaat_kryptolompakot

Kryptolompakoita on vaikeampaa verrata toisiinsa kuin esimerkiksi kryptopörssejä. Tämä johtuu siitä, että kryptolompakot eroavat toisistaan sekä teknisesti, että käytettävyydeltään todella paljon. Pyrimme kuitenkin listaamaan tänne aloittelijalle parhaiten sopivat kryptolompakot. Jos et vielä tiedä miten kryptolompakot toimivat ja miten ne eroavat toisistaan, lue ensin Perusteet -valikossa oleva Kryptolompakot -artikkeli.

Se, mikä on paras kryptolompakko tai mitkä ovat parhaita kryptolompakoita juuri sinulle, riippuu täysin siitä, miten haluat käyttää ja suojata kryptovaluuttojasi. Myös lisäpalveluiden tarve voi vaikuttaa sinun valintaan; nykyaikana kryptolompakot eivät ainoastaan suojaa kryptojasi, vaan tarjoavat myös monia muita palveluita, kuten esimerkiksi kryptovaluuttojen ostamisen, treidaamisen sekä lainaamisen.

Kolme parasta kryptolompakkoa aloittelijalle ovat Ledger, Trust Wallet ja Exodus. Näiden ominaisuudet ja erot löydät alempana.

Custodial vs. Non-custodial -säilytys

Muista, että vaikka kryptovaluuttalompakoista puhuttaessa käytetään termiä säilytys, kryptolompakot eivät teknisesti säilö kryptovaluuttasi vaan suojaavat niitä. Kryptovaluutat sijaitsevat aina lohkoketjussa, mutta kryptolompakon yksityinen avain mahdollistaa pääsyn omistamiisi kryptovaluuttoihin eli tavallaan suojaa kryptovaluuttojasi. Nämä kryptolompakoiden yksityiset avaimet voivat olla joko sinun tai kolmannen osapuolen hallussa.

Ensimmäinen asia mitä sinun pitäisi siis päättää on siis se, että haluatko säilyttää kryptojasi kryptopörssin tilillä tai muussa ns. Custodial -lompakossa vai haluatko säilyttää ne sellaisessa lompakossa, jonka yksityiset avaimet hallitset vain sinä itse.

Custodial -säilytys tarkoittaa sitä, että kolmas osapuoli (esim. kryptopörssi) holhoaa sinun kryptovaluuttojasi ja mahdollistaa pääsyn kryptoihisi. Non-Custodial -säilytys tarkoittaa sitä, että sinulla on suora pääsy lohkoketjussa sijaitseviin kryptoihisi ja olet täysin itse vastuussa ns. kryptolompakossa olevista varoistasi.

Kryptovaluutan_säilytys

Jos haluat antaa kolmannen osapuolen huolehtia sinun varoista ja antaa kryptojen olla kryptopörssin tilillä, mitä emme suosittele, sinun kuuluu ymmärtää tähän liittyvät riskit. Vaikka sinun ei tarvitse huolehtia yksityisten avaimien säilytyksestä, Custodial -säilytykseen liittyy mm. seuraavia riskejä: lompakon tarjoajan konkurssi, palvelun hakkerointi, kyberhyökkäys tai hallituksen toimet (esim. varojen jäädyttäminen poliittisista syistä). Yksi ikävimmistä esimerkeistä on FTX-kryptovaluuttapörssin romahdus. Ne asiakkaat, jotka ovat pitäneet kryptovaransa pörssin tilillä ovat todennäköisesti menettäneet ne lopullisesti.

Non-custodial kryptolompakon riskejä ovat puolestaan yksityisten avainten häviäminen tai varkaus, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, ettet pääse enää käsiksi varoihisi. Eli yksityisen avaimen huolellinen säilyttäminen on äärimmäisen tärkeää, kun käytät non-custodial lompakkoa. Riskejä voi vähentää esimerkiksi säilyttämällä yksityisen avaimen sanalista ainakin kahdessa turvallisessa paikassa. Lue lisää yksityisen avaimen säilytyksestä tämän artikkelin lopussa. Yksityisen avaimen häviämisen tai varkauden riskejä voi vähentää myös niin sanotulla Shamir Backupilla, jonka voi ottaa käyttöön esimerkiksi Trezor T -lompakon kanssa.

Non-custodial -lompakon sovelluksen (esim. Trust Wallet) häviäminen tai varsinaisen laitteen (esim. Ledger) varkaus ei kuitenkaan ole vaarallinen tapahtuma. Jos sinulla on uusi puhelin, saat palautettua Trust Wallet -lompakon yksityisen avaimen avulla. Jos sinun Ledger varastetaan, sitä suojaa salasana ja yksityisen avaimen avulla pääset aina käsiksi kryptoihisi uuden laitteen avulla. Tällaisen lompakon hyvä puoli on se, että vain sinulla itselläsi on pääsy kryptovaroihisi eikä mikään taho voi estää sinua pääsemästä käsiksi niihin.

Non-custodial kryptovaluuttalompakon (esim. Trust Wallet tai Ledger) tarjoajan konkurssi tai liiketoiminnan loppuminen ei ole myöskään riski. Pääset käsiksi kryptovaluuttoihisi toisen kryptolompakon kautta. Sellaisen, joka käyttää samaa standardia kryptolompakon sanalistan eli yksityisen avaimen muodostuksessa. Yleisin standardi on BIP39, muita standardeja ovat BIP32 ja BIP44. Esimerkiksi, jos Ledger lopettaa liiketoimintansa, voit päästä kryptovaluuttoihisi mm. Trezorin tai Trust Walletin kautta.

Mikä siis on paras kryptolompakko?

Koska kryptolompakoita on olemassa valtava määrä, keskitymme esittelemään monikolikkolompakoita eli sellaisia lompakoita, jotka tukevat mahdollisimman monta eri kryptovaluuttaa Bitcoinista pienempiin kryptoihin. Nämä ovat helpoimpia lompakkotyyppejä aloittelijalle, koska aina uutta kryptovaluutta ostaesssa ei ole tarvetta ottaa käyttöön uutta kryptovaluuttalompakkoa.

Koska kryptolompakot kuuluvat eri ryhmiin, valitsimme jokaisesta ryhmästä yhden parhaan aloittelijaystävällisen vaihtoehdon käyttötarkoituksen mukaisesti. Kolmen parhaan lompakon valintaan ovat vaikuttaneet turvallisuus, aloittelijaystävällisyys sekä käyttötarkoitus.

Paras hardware -lompakko

Hardware -lompakko eli kylmälompakko on pieni laite, joka säilyttää avaimesi offline-tilassa. Laite yhdistetään koneeseen tai mobiililaitteeseen käyttöliittymän avulla kryptovaluuttojen siirtämisen ajaksi. Toisin kuin Software- eli kuumalompakot, Hardware -lompakot eivät ole ilmaisia, mutta nämä ovat ylivoimaisesti turvallisin tapa suojata kryptovaluuttoja.

Koska Hardware -lompakon käyttäminen on hiukan työläämpää käyttää kuin software -lompakkoa, se soveltuu parhaiten valuuttojen pitkäaikaiseen säilytykseen. Jos siis haluat ostaa kryptovaluuttoja pitkäaikaiseen säilytykseen ja/tai haluat pitää kryptosi varmasti turvassa, hardware -lompakko on ehdottomasti paras vaihtoehto.

Huom! Tilaa hardware -lompakot ainostaan valmistajan omilta virallisilta sivuilta. Älä ikinä osta tai ota vastaan kryptovaluuttalompakkoa, joka on ollut muun kuin valmistajan hallussa.

Ledger – paras hardware -lompakko aloittelijalle

Kahdesta tunnetuimmasta Hardware -lompakosta Ledger on selkeästi aloittelijaystävällisempi sekä edullisempi laite kuin Trezor. Ledgeriä on helppo käyttää Ledger Live -sovelluksen avulla, vaikka olisit vain aloittelija. Ledger -lompakko on helppo ottaa käyttöön Ledgerin sivustolla olevan perusteellisen opastuksen avulla. Ledger -lompakon avulla voit myös ostaa, lainata ja vaihtaa kryptoja.

Ledger -lompakoista on valittavissa edullisemmat Ledger Nano S ja Ledger Nano S Plus, sekä kalliimpi Ledger Nano X. Kaikkien kolmen kohdalla kyseessä on ns. usb-palikka, joka kytketään koneeseen ja hallinnoidaan sovelluksen avulla. Huom. Ledger Nano S ei toimi iOS -laitteiden kanssa, eli jos sinulla on käytössä iOS -laitteet, valitse Ledger Nano S Plus tai Ledger Nano X.

Ledger_lompakko

Parhaat software -lompakot

Software -lompakko eli kuumalompakko on tietokoneohjelma tai mobiilisovellus, joka säilyttää avaimesi verkossa online-tilassa. Software -lompakot ovat lähes aina ilmaisia. Vaikka sovelluksen tai ohjelmiston lataaminen ja kryptovaluutan säilyttäminen sovelluksessa tai ohjelmistossa on ilmaista, muista että kryptovaluuttojen siirtäminen pois lompakosta maksaa aina jotain. Kuten myös hardware -lompakoiden kohdalla.

Trust Wallet – Paras mobiililompakko aloittelijalle

Mobiililompakko on software -lompakoista helpoin vaihtoehto aloittelevalle sijoittajalle. Mobiililompakko tarkoittaa siis sovellusta, joka ladataan mobiililaitteeseen sovelluskaupasta. Mobiililompakkoa on helppoa kuljettaa mukana ja sitä voi käyttää kätevästi esimerkiksi päivittäiseen maksamiseen. 

Paras mobiililompakko aloittelijalle on ehdottomasti Trust Wallet. Binancen omistama Trust Wallet on turvallinen, helppokäyttöinen sekä ilmeeltään selkeä kryptolopmakko. Vaikka mobiililompakko on yksinkertainen ja selkeä, vaatii se kuitenkin uudelta käyttäjältä hieman opettelua, koska sovelluksen logiikka ei ole verrattavissa esimerkiksi tavallisen pankin sovellukseen. 

trustwallet_lompakko

Trust Wallet tukee peräti 53 lohkoketjua ja se voi tehdä muutakin, kuin säilyttää yksityiset avaimesi. Trust Wallet mahdollistaa mm. kryptovaluuttojen suoraa ostamista luottokortilla, kryptojen välitöntä vaihtamista keskenään sekä steikkaamista. Jos olet kiinnostunut kryptojen lisäksi NFT:istä, Trust Wallet on paras aloittelijan NFT-lompakko. Se mahdollistaa NFT:iden ostamista ja omistamiesi NFT:iden kätevää selaamista suoraan lompakossa. 

Erona toiseen suosittuun mobiililompakkoon, Metamaskiin, Trust Wallet sopii muidenkin kuin Ethereum -pohjaisten tokeneiden säilyttämiseen.

Exodus – Paras työpöytälompakko aloittelijalle

Työopöytälompakko eli Desktop -lompakko on erillinen ohjelmisto, joka asennetaan tietokoneelle. Työpöytälompakko sopii parhaiten kryptovaluuttojen treidaamista harrastaville henkilöille, jotka osaavat huolehtia tietokoneen turvallisuudesta sekä tehdä varmuuskopioita.

Paras työpöytälompakko aloittelijalle on ehdottomasti Exodus. Jos olet kiinnostunut kryptovaluuttojen säilytyksestä tai treidaamisesta työpöytälopmakossa, tämä monikolikkolompakko on juuri oikea valinta. Exodus -työpöytälompakosta on myös helposti asennettava ja käytettävä mobiilisovellusveriso, joka sopii mainiosti aloittelijoille

Exodus -lompakko on todella suosittu monikolikkolompakko, joka tarjoaa todella aloittelijaystävällisen ja turvallisen alustan. Exodus tarjoaa perinteisten lompakko-palveluiden lisäksi mahdollisuuden ostaa, vaihtaa ja steikata kryptovaluuttoja eli ansaita passiivista tuloa omistamillasi kryptoilla.

exodus_lompakko

Exodus on yhteensopiva Trezor hardware -lompakoiden kanssa, mikä tarkoittaa sitä, että voit hallita Trezor -lompakkoa Exoduksen työpöytäsovelluksesta. Exodus on siis mainio valinta, jos haluat käyttää useampaa eri säilytystapaa, mutta et halua käyttää useampaa eri järjestelmää. Voit siis käyttää Exodus -työpöytäalustaa sekä software -lompakkona että Trezorin hallinta-alustana.

Miten säilyttää yksityiset avaimet?

Vaikka kryptolompakko (sovellus tai laite) saattaa tuntua tärkeimmältä asialta pitää turvassa, todellisuudessa lompakon yksityinen avain eli sanalista, jonka lompakko antaa, on se tärkein asia, jonka turvassa pitämisestä tulee huolehtia. Se henkilö tai taho, jolla on nämä ns. turvasanat, hallitsee lompakon kryptovaluuttoja. On siis äärimmäisen tärkeää säilyttää tämä sanalista mahdollisimman huolellisesti.

Sanalistan säilyttäminen

Älä missään nimessä säilytä yksityisen avaimen sanalistaa digitaalisessa muodossa, eli koneellasi tai muulla laitteella, jolla pääsee verkkoon. Vaikka sanalista säilyttäminen digitaalisessa muodossa voi tuntua kätevältä, se on vaarallisin tapa säilyttää sitä.  Nykyaikaiset tietojenkalasteluohjelmat kykenevät käymään läpi tiedostoja ja tunnistamaan mahdolliset kryptolompakoiden sanarimpsut tiedostoista ja kuvista. Jos sellainen löytyy, ohjelma yrittää sen avulla ottaa lompakon omaan käyttöön. Tämän lisäksi kone voi aina mennä rikki niin perusteellisesti, ettei sanalistaa saa enää siitä palautettua.

Kirjoita sanalista paperille. Älä käytä tulostinta, vaan kirjoita sanat kynällä paperipalalle. Kannattaa kirjoittaa sanalista kahdelle erilliselle paperipalalle ja säilyttää ne kahdessa eri paikassa. Näin sinulla on varalappu, jos yksi tuhoutuisi tai et jostain syystä pääsisi siihen käsiksi. Säilytyspaikkojen pitää olla kosteus- ja paloturvallisia. Tarkista kerran vuodessa, mitä paperilapuille kuuluu, näin 10 vuoden päästä ei tule ikäviä yllätyksiä. Jos esim. kynän muste alkaa haalistua, kirjoita sanat uudelleen. Jos et ole varma, onko paikka paloturvallinen (harva on), osta paloturvallinen säilytyslaatikko. Jos riskinä on kosteus, säilytä lista tiiviissä säiliössä.

Jos sanalistan säilyttäminen paperilla tuntuu liian turvattomalta, voit kaivertaa turvasanat metallilevylle. Amazonista saa ostettua pakkauksia, jotka sisältävät metallilevyjä ja kirjainleimasimia, joilla saat lyötyä sanat levylle kirjain kerrallaan. Muista kuitenkin, että levyt ovat yleensä tehty alumiinista, joka sulaa korkeissa lämpötiloissa, joten alumiinilevyt eivät ole täysin tulipaloturvallisia. Markkinoilta löytyy kuitenkin ruostumattomasta teräksestä tehtyjä tuotteita, esimerkiksi Crypto Key Stack. Nämä kestävät todella korkeita lämpötiloja eikä tavallinen tulipalo pysty tuhoamaan niitä.

Voit jakaa sanalistan kahteen osaan ja säilyttää ne eri paikoissa, mutta sinun pitää olla täysin varma, että pääset tarvittaessa käsiksi molempiin. Jotta sinulla olisi varalista saatavilla, kannattaa tehdä tämä kaksi kertaa eli säilyttää kahden sanalista puolikkaat neljässä eri paikassa. Tätä säilytystapaa sekä kehutaan, että torutaan, eli sinun pitää itse päättää, onko tämä turvallinen vai vaarallinen tapa säilyttää sanalistoja sinun kohdallasi.

Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä, älä paljasta kenellekään sivulliselle, tai vähänkään epäluotettavalle henkilölle, missä säilytät yksityisen avaimen sanalistaa. Säilytyspaikan voi kertoa ainoastaan henkilölle, johon luotat sataprosenttisesti. Tässäkin on omat vaaransa, mutta jos et halua, että kryptovaluuttavarasi ”katoavat”, jos kuolet tai olet tilanteessa, jossa et itse pääse niiden säilytyspaikalle, tämä henkilö voi auttaa sinua.

Mitä paremmin huolehdit yksityisen avaimen sanalistasta, sitä paremmassa suojassa omistamasi kryptovaluutat ovat. 


Huom! Kryptokoulu ei tarjoa sijoitusvinkkejä, vaan koulutustarkoituksessa annettavaa tietoa. Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde, tutustuthan huolella riskeihin ennen sijoittamista kryptovaluuttoihin.

Kryptokoulu ei tarjoa sijoitusvinkkejä, vaan koulutustarkoituksessa annettavaa tietoa. Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde, tutustuthan huolella riskeihin ennen sijoittamista kryptovaluuttoihin.

© Kryptokoulu.com. Kaikki oikeudet pidätetään