Bitcoin kurssi

Päivitetty

Mikä on yhden Bitcoinin arvo juuri nyt? Tsekkaa reaaliaikainen Bitcoinin hinta eli Bitcoin kurssi euroissa ja dollareissa täältä. Opi myös ymmärtämään mistä Bitcoinin arvo muodostuu. 


Bitcoin reaaliaikainen kurssi – USD ja EUR

Alla näet reaaliaikaisen Bitcoin kurssin, markkina-arvon ja kaupankäyntivolyymin dollareissa ja euroissa.

Bitcoin kurssikehitys – USD

Voit halutessasi vaihtaa kurssin tarkasteluajan taulukon oikeasta yläkulmasta. Näkymän oletuksena on yhden kuukauden kurssikehitys.

Mikä on Bitcoin?

Bitcoin (BTC) on virtuaalinen valuutta eli niin kutsuttu kryptovaluutta, joka on suunniteltu toimimaan sekä maksujärjestelmänä että digitaalisena rahana. Bitcoin on maailman tunnetuin kryptovaluutta, joka on ollut olemassa jo vuodesta 2009 ja jonka suosio on inspiroinut monien muiden kryptovaluuttojen kehitystä. Bitcoinin on kehittänyt henkilö tai taho, jonka nimi on Satoshi Nakamoto, kyseessä ei siis ole tiedossa oleva henkilö.

Vuoteen 2020 tultaessa Bitcoin on saavuttanut laajan suosion ja luottamuksen ympäri maailmaa. Isot yhtiöt sekä muut instituutit ovat kiinnostuneita Bitcoinista joko mahdollisena maksuvälineenä, sijoituskohteena tai rahoitusinstrumenttina. Todella monet yhtiöt hyväksyvät Bitcoinin maksutapana. Bitcoinia verrataan jopa kultaan eli se nähdään digitaalisena kultana ja jopa tulevaisuuden varantovaluuttana. 

Bitcoin eroaa merkittävästi muista kryptovaluutoista. Yksikään muu kryptovaluutta ei ole saavuttanut Bircoinin suosiota tai ollut lähelläkään korvata sitä. Tämä johtuu mm. siitä, että vaikka lohkoketjuteknologia on suhteellisen uutta, Bitcoin on osoittanut olevansa maailman turvallisin digitaalinen järjestelmä sekä luotettavin kryptovaluutta. 

Bitcoin turvallisuus perustuu siihen, että lohkoketjun käyttämä Proof of Work konsensusalgoritmi on Bitcoinin kohdalla äärimmäisen turvallinen. Koska PoW -konsensus saadaan aikaan tehokkaita louhintakoneita vaativalla työllä ja koska Bitcoinin lohkoketju on saavuttanut korkean vaikeustason, hyökkäys siihen vaatisi niin korkean laskentatehon, että saavutettu hyöty olisi liian pieni eli hyökkäys Bitcoinin lohkoketjuun ei ole kannattava.

Bitcoin_kurssi

Mikä vaikuttaa Bitcoinin arvoon eli Bitcoinin kurssiin?

Koska Bitcoinia ei lasketa liikkeeseen keskuspankeissa eikä se ole valtion takaama (kuten muut valuutat), rahapolitiikka, inflaatio sekä muut tekijät, jotka vaikuttavat ns. tavallisen valuutan arvoon, eivät koske suoraan Bitcoinia. Bitcoin muistuttaa enemmän hyödykkeitä, joten Bitcoinin arvoon vaikuttavat tyypillisesti hyödykkeille ominaiset tekijät, jotka näet alla. Avaamme näistä kaksi ensimmäistä.

Tarjonta ja kysyntä: Bitcoinin tarjonta ja markkinoiden kysyntä sille

Tuotantokustannukset: Bitcoinin louhinta ja siihen liittyvä puolittaminen

Hyödyllisyys: Bitcoinin käyttö maksuvälineenä

Kilpailevien hyödykkeiden määrä: Kilpailevat kryptovaluutat

Bitcoin

Bitcoinin kurssi muodostuu kryptovaluuttapörsseissä tarjonnan ja kysynnän perusteella

Koska Bitcoinia ei hallitse mikään yksittäinen taho, sen arvoa määritellään avoimilla markkinoilla (kryptovaluuttapörsseissä) tarjonnan ja kysynnän perusteella. Paras paikka seurata Bitcoinin arvoa on Coinmarketcap -sivusto, joka muodostaa kryptovaluuttojen hinnat johtavien kryptovaluuttapörssien kursseista, laskemalla näiden painotettua keskiarvoa. Coinmarketcap -sivustoa seuraa koko toimiala. Yllä olevat Bitcoinin kurssitaulukot tulevat suoraan tältä sivustolta. 

Aivan kuten monen muun tavaran tai palvelun kohdalla, myös Bitcoinin (sekä muiden kryptovaluuttojen) arvoon vaikuttavat tämän kysyntä ja tarjonta. Jos kysyntä kasvaa nopeammin, kuin tarjonta, hinta nousee. Jos tarjontaa on enemmän kuin kysyntää, hinta laskee. Loogista, eikö niin.

Bitcoinin kysyntä kasvaa kun sen suosio, käyttö ja tarpeellisuus kasvavat. Mitä enemmän Bitcoiniin sijoitetaan, sitä vähemmän Bitcoinia on tarjolla markkinoilla (circulating supply). Esimerkiksi kun suuret instituutiot alkoivat ostaa suuria määriä Bitcoinia vuoden 2021 alussa, sen kysyntä ylitti uusien kolikoiden luomisvauhdin ja Bitcoinin hinta saavutti uusia hintaennätyksiä. 

Bitcoinin tajontamekanismi perustuu siihen, että Bitcoinia tulee olemaan vain 21 miljoonaa kappaletta. Bitcoinin tarjonta kasva kiinteällä määrällä jokaisen uuden lohkoketjussa louhitun lohkon myötä. Louhinta ja puolittaminen vaikuttavat Bitcoinin tarjontaan, näistä lisää seuraavassa kahdessa luvussa.

Miten louhinta vaikuttaa Bitcoinin kurssiin?

Kuten muidenkin hyödykkeiden kohdalla, tuotantokustannuksilla on olennainen rooli Bitcoinin hinnan määrittämisessä. Bitcoinin louhinnalla on siis suuri vaikutus sen valuuttakurssiin. 

Bitcoinin kokonaismäärästä (21 miljoona) on tällä hetkellä louhittu reilut 19 miljoonaa kappaletta. Eli jäljellä louhittavaa on vain alle 2 miljoonaa kappaletta ja voi kestää jopa yli sata vuotta, ennen kuin nämä viimeiset Bitcoinit on louhittu. Tämä johtuu siitä, että Bitcoinin louhiminen muuttuu yhä monimutkaisemmaksi, vaikeammaksi ja kalliimmaksi. On arvioitu, että viimeinen Bitcoin louhitaan vuonna 2140.

Bitcoinin tuotantokustannukset ovat karkeasti ottaen summa suorista kiinteistä kustannuksista, kuten tietokoneet ja sähkö sekä epäsuorista kustannuksista, jotka liittyvät lohkoketjun algoritmin vaikeustasoon. Koska Bitcoinin louhinta on kovaa ja kallista työtä, siitä työstä täytyy saada kannattava louhintapalkinto, joka maksetaan Bitcoineina. Louhijoiden ei ole kannattavaa myydä louhitut Bitcoinit, jos markkinahinta ei vastaa tai ylitä louhintakustannuksia. Näin markkinoille ei vapaudu uusia Bitcoineja. Tämä perusperiaate luo teoriassa tukitason Bitcoinin hinnalle, koska haluttomuus myydä louhitut Bitcoinit rajoittaa sen tarjontaa.

Mikä on Bitcoin puoliintuminen ja miten se vaikuttaa Bitcoinin kurssiin?

Varsinaisen louhinnan lisäksi kurssiin vaikuttaa Bitcoinin puoliintuminen, josta käytetään myös termiä Bitcoinin puolittaminen. Bitcoin puoliintuminen eli halving on prosessi, jolla puolitetaan louhijoille myönnettävien palkkioiden määrää joka neljäs vuosi. Tämä vähentää Bitcoinin tarjontaa tehden siitä ns. harvinaisemman, mikä aiheuttaa nopean kysynnän kasvun. Tämä puolestaan nostaa Bitcoinin kurssia eli arvoa. Bitcoinin hinta on aina noussut hämmästyttävällä tarkkuudella halving-syklien mukaisesti. Seuraava puoliintuminen alkaa vuoden 2024 aikana.


Usein kysytyt kysymykset

Onko Bitcoin laillinen?

Bitcoin on laillinen suurimmassa osassa maailman valtioita, kuten myös Suomessa. Bitcoinilla sekä muilla kryptovaluutoilla on Suomessa laillinen asema ja verotuskäytäntö.

Onko Bitcoin huijaus?

Bitcoin ei ole huijaus. Kuten tavallinenkin raha (Fiat -raha), Bitcoinia voidaan käyttää myös laittomaan toimintaan, mutta tämä ei tee Bitcoinista huijausta. Bitcoinin vastustajat ovat leimanneet sen pyramidihuijaukseksi, vaikka Bitcoin ei vastaa ollenkaan pyramidihuijauksen määritelmää tai ominaispiirteitä. 

Onko Bitcoin turvallinen?

Bitcoin on turvallisin markkinoilla olevista kryptovaluutoista, kuten myös Bitcoinin lohkoketju. Muista kuitenkin, että Bitcoiniin sijoittamasi rahat eivät ole turvassa arvonvaihteluilta, koska Bitcoin, kuten muutkin kryptovaluutat, on volatiili eli hintojen rajut nousut ja laskut ovat tavallisia, koska teknologia on niin uusi.

Miten Bitcoin toimii?

Bitcoin on hajautettu digitaalinen valuutta, jota voi ostaa, myydä ja vaihtaa suoraan ilman kolmansia osapuolia eli esimerkiksi pankkia. Bitcoin on tavallaan dataa, jonka omistajuus voi vaihtua. Datan omistusoikeus siirtyy tapahtumia suorittaessa, aivan kuten pankkikorttia käyttämällä. Erona on, että pankin myöntämän pankkikortin sijasta käytät kryptolompakkoa bitcoinien lähettämiseen tai vastaanottamiseen. Tieto siirrosta tallentuu tiliotteen sijasta Bitcoinin lohkoketjulle.

Mitä tapahtuu kun kaikki Bitcoinit on louhittu?

Kun Bitcoinien enimmäismäärä on saavutettu, uusia Bitcoineja ei enää pystytä louhimaan eikä ns. laskemaan liikkeeseen. Bitcoinin siirroista aiheutuvat tapahtumat yhdistetään edelleen lohkoiksi ja louhijoita palkitaan edelleen, mutta todennäköisesti vain tapahtumien käsittelymaksuilla.

Miten paljon energiaa Bitcoin kuluttaa?

Bitcoin kuluttaa paljon enemmän energiaa kuin muut kryptovaluutat mutta vastaavasti perinteinen pankkijärjestelmä kuluttaa jopa 56 kerta enemmän energiaa kuin Bitcoin.

Voiko Bitcoinin muuttaa rahaksi?

Bitcoin voi muuttaa rahaksi milloin vaan. Itse prosessi riippuu siitä, missä pörssissä Bitcoin on. Esimerkiksi Binancessa Bitcoin voidaan muuttaa rahaksi vaihtamalla se euroiksi ja nostamalla eurot withdrow -toiminnolla omalle tilille. Tästä pääset Bitcoin laskuriin.

Kannattaako Bitcoiniin sijoittaa?

Bitcoiniin kannattaa sijoittaa edelleen. Vaikka monen muun, markkina-arvoltaan pienemmän, kryptovaluutan arvo voi nousta prosentuaalisesti paljon enemmän, kuin Bitcoinin, näiden arvonnousu on arpapeliä. Bitcoinin asema markkinoilla on puolestaan todella vakaa ja varma. Bitcoiniin sijoittamisella ei kuitenkaan kannata tavoitella pikavoittoja vaan ajatella sitä enemmänkin arvon säilyttäjänä ja pitkäaikaisena sijoituksena.

Onko Bitcoinin ostaminen vaikeaa?

Bitcoinin ostaminen on tänä päivänä helppoa jopa aloittelijoille. Bitcoinin ostamiseen ei vaadita erityistä teknologiaosaamista, vaan kryptopörssiin rekisteröitymällä pystyy ostamaan Bitcoinia sekä muita kryptoja yhtä helposti kuin maksamaan laskua nettipankissa.

Miten voin ostaa Bitcoinia?

Bitcoinia voi ostaa kryptovaluuttapörsseissä tai suoraan kryptovaluuttalompakkoon käyttämällä lompakon tarjoamia verkkoja. Kaikki kryptovaluuttalompakot eivät tarjoa valuutan osto-ominaisuuksia. 

Aloittelijan on helpointa rekisteröityä johonkin aloiitelijaystävälliseen kryptovaluuttapörssiin ja ostaa Bitcoinia sen kautta.

Onko Bitcoinin säilyttäminen kryptopörssin tilillä turvallista?

Vaikka johtavat kryptovaluuttapörssit ovat todella turvallisia, kyberhyökkäykset ja kryptojen katoamista tapahtuu silloin tällöin edelleen. Jos olet kuitenki todella epävarma kryptolompakon käytöstä, kryptovaluutan säilyttäminen kryptopörssin tilillä voi olla turvallisempaa. 


Krytpokoulu ei suosittele Bitcoinin säilyttämistä kryptovaluuttapörssin tilillä. Käytä kryptopörsseja Bitcoinin ostamiseen, tutustu rauhassa kryptolompakoihin ja siirrä hankitut Bitcoinit valitsemaasi kryptolompakkoon.


Tästä pääset tarkastelemaan kaikkien kryptovaluuttojen reaaliaikaiset kurssit.

Kryptokoulu ei tarjoa sijoitusvinkkejä, vaan koulutustarkoituksessa annettavaa tietoa. Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde, tutustuthan huolella riskeihin ennen sijoittamista kryptovaluuttoihin.

© Kryptokoulu.com. Kaikki oikeudet pidätetään