Oletko kiinnostunut kryptovaluuttoihin sijoittamisesta? Vältä krypto huijauksia – tutustu tyypillisiin huijaustapoihin sekä muihin turvallisuuskysymyksiin tässä artikkelissa ja sijoita kryptovaluuttaan turvallisesti.

Kryptovaluutat on melko uusi ja suurimmalle osalle ihmisistä tuntematon aihealue, mikä luo otollisen ympäristön kryptovaluutta huijauksille. Huijarit keksivät mitä mielikuvituksellisimpia tapoja saada anastettua muiden varoja ja jotta sinä et joutuisi uhriksi, tutustu tyypillisimpiin huijaustapoihin alla ja vältä yleisimmät sudenloukut.
Kryptovaluutta, joka on hujiaus
Uusia kryptovaluuttoja voi luoda suhteellisen helposti ja niitä voi luoda kuka tahansa. Tällaisessa huijauksessa huijari luo tokenin, houkuttelee ostajia sosiaalisen median kautta, saa ne sijoittamaan, lopettaa kaupankäynnin ja vie myynnistä kerätyt varat. Tällaista huijausta kutsutaan nimellä “rug pull”. Näihin huijauksiin on helppoa haksahtaa, jos harrastaa uusiin, vähemmän tunnettuihin, valuuttoihin sijoittamista.
Älä sijoita kryptovaluuttaan, jonka taustoja et tunne. Tutustu vähintään kryptoprojektin liiketoimintasuunnitelmaan (White paper).
Investointi- ja sijoituspalvelut
Olet varmaan kuullut sanonnan “Jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se luultavasti on sitä”. Tätä sanontaa on hyvä pitää mielessä. Internetin ihmeellisessä maailmassa voi törmätä erilaisiin aidoiltakin vaikuttaviin asiantuntijoihin ja firmoihin, jotka lupaavat taattuja tuottoja sijoittamillesi krytoille. Muista, että kuka tahansa voi mainostaa sijoituspalveluitaan esim. Youtube -mainoksissa tai muissa some-kanavissa.
Älä luovuta varojasi toiselle henkilölle tai yritykselle investointi- ja sijoitusmielessä, vaikka se tuntuisi helpommalta tavalta sijoittaa kryptovaluuttaan. Sijoita kryptovaluuttaan aina itse ja käytä tähän tunnettuja kryptopörssejä.
Kryptovaluuttapörssit riskinä
Älä osta kryptovaluuttaa kryptovaluuttapörssistä, jonka luotettavuudesta et ole varmaa. Maailma on täynnä kryptovaluuttapörssejä, joiden luotettavuudesta tai taloudellisesta vakaudesta ei ole saatavilla tietoa. Muista, että pörssin nettisivuilla voi näkyä keksittyjä lukuja sekä muita paikkansapitämättömiä tietoja. Sijoita kryptovaluuttaan ainoastaan suurien ja tunnettujen kryptopörssien kautta. Harkitsee myös tarkkaan haluatko säilyttää ostetut kryptovaluutat kryptopörssin tilillä. Jos kryptopörssi menee konkurssiin ja kryptosi ovat pörssin tilillä, menetät todennäköisesti nämä kryptot lopullisesti. Kryptovaluutat kannattaa siirtää omaan kryptolompakkoon mahdollisimman pian näiden oston jälkeen. Lue lisää kryptovaluuttalompakoista sekä Custodial vs. Non-custodial säilytyksestä tästä.
Älä sijoita kryptovaluuttaan tuntemattomien kryptovaluuttapörssien kautta. Älä säilytä kryptovaluuttojasi kryptopörssin tilillä, siirrä ne omaan kryptolompakkoon.
Tietojenkalastelu
Kryptovaluuttamaailmassa tietojenkalastelu kohdistuu yleensä kryptolompakoiden yksityisiin avaimiin. Eli huijarin tavoitteena on saada tietoonsa uhrin yksityiset avaimet ja anastaa näiden avulla uhrin varat. Huijari voi esimerkiksi lähettää sähköpostin, joka johtaa aidonnäköiselle huijaussivustolle, joka pyytää syöttämään kryptolompakkosi yksityiset avaimet.
Jotkun kryptovaluuttapörssit ovat ottaneet käyttöön mahdollisuuden luoda anti-phishing koodin, jonka avulla voit tunnistaa aidot pörssin sähköpostit.
Älä luovuta yksityiset avaimesi kenellekään! Älä syötä niitä palveluun, jonka aitoudesta et ole täysin varma. Jos et vielä tiedä mitä on yksityinen avain, tutustu tässä kryptolompakon perusteisiin.
Tietomurrot kryptopörssehin
Myös kryptovaluuttapörsseihin kohdistuu vaaroja. Tietomurtoja kryptopörsseihin tapahtuu silloin tällöin, jopa suuriin ja tunnettuihin kryptopörsseihin kohdistuu tietomurtovaara. Onkin tärkeää pohtia kannattaako säilyttää ostetut kryptovaluutat kryptopörssin tilillä vai siirtää ostetut kryptovaluutat kryptolompakkoon. Ainakin sellaiset, jotka ei ole tarkoitus myydä lyhyellä aikavälillä.
Älä säilytä pitkäaikaiseksi sijoitukseksi tarkoitettuja kryptovaluuttojasi kryptovaluuttapörsseissä.
Sosiaalinen media
Youtube
Youtubessa on monta eri tapaa saada huijattua kryptosijoittajaa. Ensimmäinen on mainosten kautta. Älä usko Youtubessa näkyviä mainoksia, joukossa on paljon huijauksia. Toinen on ohjevideot (tutorial videos). Älä osta kryptovaluuttaa ohjevideon avulla, jos et ole täysin varma kanavan luotettavuudesta. Video voi ohjeistaa sinua siirtämään ostetut kryptot videon tekijän kryptolompakkoon. Ole siis tarkkana!
Kolmas tapa on jättää kryptoaiheisten videoiden alle kommentteja, jotka ohjaavaat ottamaan yhteyttä “maailman parhaimpaan kryptosijoittajaan, joka voi auttaa sinuakin tienaamaan omaisuuksia kryptovaluutalla.” Älä usko näitä kommentteja.
Ole varovainen, jos haluat oppia uutta kryptovaluutoista Youtuben avulla.
Twitter ja Telegram
Twitter ja Telegram ovat suosittuja kanavia kryptovaluuttojen maailmassa. Coinerit (kryptovaluuttaan sijoittajat ja/tai sitä kannattavat henkilöt) seuraavat kryptomaailman tapahtumia yleensä näillä alustoilla joko suoraan tiettyjen kryptovaluuttojen omien tilien tai kryptobloggareiden tilien kautta. Kryptovaluuttaprojekteillä on yleensä aina tili Twitterissä ja oma kanava Telegramissa.
Kaikki uudetkin kryptoprojektit pyrkivät saamaan mahdollisimman paljon seuraajia sekä Twitterissä että Telegramissa luodaakseen vaikutelman isosta ja luotettavasta projektista.
Yleisin huijausmuoto näillä kanavilla on luoda huijaustilit kopioimalla tunnettuja kanavia. Näiden kopiotilien avulla toteutetaan erilaisia huijauksia. Esimerkiksi telegramissa huijaustilit luovat ohjeita miten tiettyä kryptovaluuttaa “saa ostettua”, ohjaten henkilöä siirtämään varansa huijarin omaan lompakkoon. Näiden kanssa kannattaa olla erityisen varovainen. Telegramissa kannattaakin estää muiden tahojen mahdollisuuden lisätä sinut kanaviin ja ryhmiin. Tämä tapahtuu yksityisyysasetuksissa (Settings – Privacy and Security – Groups & Channels – Who can add me – Valitse My Contacts). Näin et päädy vahingossa huijauskanavan jäseneksi.
Twitterissä huijaustilit lähestyvät yksityisillä viesteillä luvaten milloin mitäkin, tavoitteenaan saada anastettua seuraajiensa varoja.
Ole tarkkana mitä kanavia seuraat Twitterissä ja Telegramissa. Tarkista aina tilin tai kanavan aitous.
Kryptovaluuttalompakot
Kuten aikaisemmin jo mainittukin, monet huijausyritykset kohdistuvat kryptovaluuttalompakoihin eli tarkemmin sanottuna näiden yksityisiin avaimiin (Seed Phrases). Muista tutustua huolellisesti kryptovaluuttalompakoiden toimintaperiaatteisiin, ennen kuin otat kryptolompakon käyttöön. Muista, että et saa luovuttaa yksityisiä avaimia (tavallisesti lista sanoja), jotka saat lompakon yhteydessä, kenellekään. Ole tarkkana aina, kun sinun pitää syöttää nämä sanat johonkin sovellukseen tai laitteeseen.
Yksityisten avainten säilyttäminen on toinen kryptolompakoihin liittyvä vaaranpaikka. Näitä ei kannata säilyttää digitaalisessa muodossa eikä sellaisessa paikassa, joka on altis tulipalolle tai kosteusvahingolle. Äläkä ikinä osta tai ota vastaan käytettyä tai pakkauksestaan avattua kryptovaluuttalompakkoa! Artikkelin Parhaat kryptolomapakot aloittelijalle lopussa käymme läpi miten yksityiset avaimet tulee säilyttää turvallisesti.
Älä ikinä osta käytettyä tai pakkauksestaan avattua kryptovaluuttalompakkoa.
Oma toiminta – ole aina tarkka ja varovainen
Viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä: oma toiminta. Sijoittaja voi tehdä erilaisia virheitä ostaessaan kryptovaluuttaa, erityisesti silloin kun on kiire ja keskittyminen herpaantuu. Helpoiten konkreettisia virheitä sattuu silloin, kun aloittelija ostaa kryptovaluuttoja vaihtoalustojen kautta, kuten Esim. Uniswap tai Pancakeswap. Näitä palveluita käytetään useimmiten sellaisten kryptovaluuttojen ostamiseen, jotka eivät vielä ole listattuna tunnetuilla kryptopörsseillä. Vaihtoalustoja käyttäessä pitää siis olla tarkkana.
Jos olet vasta aloittelija, käytä tunnettuja ja aloittelijaystävällisiä kryptovaluuttapörssejä, tutustu kunnolla alustan ominaisuuksiin ja toimintoihin sekä ole varovainen ja tarkka aina, kun ostat kryptovaluuttoja.
Loppusanat
Mitä tahansa teetkin kryptojen ihmeellisessä maailmassa, ole aina tarkkana ja pysy rauhallisena. Tutki jokaista kryptovaluuttaprojektia itse, älä esimerkiksi usko tiettyä valuuttaa ylistävää tubettajaa. Nämä saavat usein palkkioita kryptoprojektien mainostamisesta. Varmista aina, että teet sitä mitä on tarkoitus, tuplavarmista aina mihin osoitteeseen lähetät kryptovaluuttoja. Skeptisyys ei ole pahe, mitä skeptisempi olet, sitä todennäköisemmin vältät huijatuksi tulemista.
Turvallisia sijoitushetkiä!