Mikä on NFT – Ohimenevä trendi vai tulevaisuuden teknologia?

Päivitetty

Mikä on NFT ja miten se liittyy kryptovaluuttaan ja virtuaalimaailmaan? Mihin NFT:t käytetään? Miten ostan NFT:n? Löydä vastaukset näihin kysymyksiin tältä.


NFT

NFT:t ovat nousseet valtavaan suosioon vuoden 2021 aikana. Syynä tähän uskotaan olevan koronapandemia, joka on pakottanut ihmisiä pysymään kotona ja viettämään enemmän aikaa virtuaalisessa maailmassa. 

Miksi kerromme NFT:istä Kryptokoulussa? Koska ne perustuvat kryptovaluuttojen tavoin lohkoketjuteknologiaan ja kiinnostavat suurta joukkoa ihmisiä, jotka eivät välttämättä tunne kyseistä teknologiaa. NFT:iden ajatellaan olevan suosittuja digitaalisia kuvia, joihin sijoittaminen saattaa tuoda isoja voittoja lyhyellä ajalla, mutta ne ovat paljon muutakin eikä voittojen saaminen NFT:iden avulla ole helppoa. NFT:t pitää ymmärtää perin pohjin, ennen kuin näihin alkaa sijoittamaan. Jotta ymmärrät NFT:t paremmin, käymme läpi perustiedot, yleiset väärinkäsitykset ja usein kysytyt kysymykset tästä uudesta ilmiöstä. 

Mikä on NFT?

NFT on lyhenne sanoista non-fungible token, eli ei-korvattava tai ei-vaihdettava digitaalinen omaisuus. Termin suomenkieliset käännökset eivät kuitenkaan kuvaa NFT:n ominaisuuksia kovin hyvin, koska kaikkeahan voi korvata tai vaihtaa, eikö niin? 

Non-fungible tarkoittaa tässä yhteydessä oikeastaan sellaista digitaalista tuotetta, jota ei voi korvata toisella identtisellä tuotteella. Eli se tarkoittaa sellaista digitaalista tuotetta, jota ei voi kopioida. NFT on ainutlaatuinen. Esimerkiksi Bitcoin ei ole ainutlaatuinen eli se on korvattavissa – ei ole väliä minkä Bitcoinin omistat, kaikki ovat samanlaisia ja yhtä arvokkaita. NFT on puolestaan yksi ainutlaatuinen digitaalinen tuote.

NFT

Kuten kuvasta näkyy, hyödykkeet voidaan jakaa neljään ryhmään. Fyysiset hyödykkeet ovat joko korvattavat (fungible) eli puhekielellä voidaan sanoa yleiset, sekä ei-korvattavat (non-fungible) eli ainutlaatuiset. Korvattaviin fyysisiin hyödykkeisiin kuuluvat mm. raha ja arvometallit, kuten kulta. Ei korvattaviin fyysisiin hyödykkeisiin kuuluvat esimerkiksi taideteokset, autot, kiinteistöt sekä muut sellaiset hyödykkeet, jotka eivät voi olla täysin identtisiä. Jokaisella autolla on oma historia ja jokaisella kiinteistöllä on eri sijainti, vaikka itse rakennus olisi täydellinen kopio toisesta rakennuksesta.

Kuten fyysiset, myös digitaaliset hyödykkeet jaetaan korvattaviin ja ei-korvattaviin hyödykkeisiin. Kryptovaluutat kuuluvat korvattaviin digitaalisiin eli yleisiin hyödykkeisiin. Bitcoinit ovat kaikki samanlaisia, ja jokaisen Bitcoinin arvo on tietyllä hetkellä täysin sama. NFT:t puolestaan ovat ainutlaatuisia digitaalisia hyödykkeitä eli niin sanottuja Non-fungible tokeneita.

NFT ei ole pelkästään digitaalinen tuote vaan myös todistus tämän ainutlaatuisen digitaalisen tuotteen omistajuudesta. Kun ostat NFT:n, saat sertifikaatin, joka kertoo ostetun hyödykkeen omistajuudesta. NFT:llä voi siis näin olla vain yksi omistaja kerrallaan. NFT:t arvostetaan niiden harvinaisuuden ja ainutlaatuisuuden perusteella, kaikki NFT:t eivät siis ole äärimmäisen kalliita.

Miten NFT liittyy kryptovaluuttaan?

NFT perustuu lohkoketjuteknologiaan, kuten myös kryptovaluutat. Kuten lohkoketjussa olevat lohkot, NFT:t ovat ryhmä muuttumattomia digitaalisia tietoja, jotka edustavat ainutlaatuista esinettä. NFT:n luominen, myynti ja ostaminen vaatii kryptovaluuttoja. Eli kryptovaluuttaa tarvitaan maksamaan mm. NFT:n omistajuuden siirtoa. Vaikka osa NFT -kauppapaikoista tarjoaa nykyisin mahdollisuuden maksaa ostettavat NFT:t suoraan luottokortilla, NFT:t siirretään omaan kryptovaluuttalompakkoon. NFT:t liittyvät siis vahvasti kryptovaluuttamaailmaan. 

Ethereum oli ensimmäinen lohkoketju, joka tuki NFT-standardia (ERC-721)  ja on tällä hetkellä edelleen käytetyin NFT -verkko. Korkeiden siirtokulujen takia Ethereumin alusta on kuitenkin osoittautunut kalliiksi verkoksi luoda ja treidata NFT:itä. Tämä on tarjonnut mahdollisuuden uusille, edullisemmille, alustoille luoda omat NFT -standardit. Esimerkiksi kirjoitushetken suurin NFT markkinapaikka OpenSea tukee Ethereumin lisäksi Solanan, Polygonin ja Klaytnin NFT:itä. Jää siis nähtäväksi pitääkö Ethereum asemansa NFT-alustana, vai ohittaako jokin muu tulokas Ethereumin. 

Mihin NFT käytetään?

NFT:t ovat nousseet laajemman yleisön tietoon kalleina digitaalisina esineinä median kautta. Olet ehkä vuonna 2021 kuullut tai lukenut kivestä, joka maksoi 888 Etheria eli ostohetkellä noin 2,8 miljoonaa dollaria. Onko kyseessä siis kalliit digitaaliset kuvat ja keräilyesineet, joilla ei ole mitään käyttöä oikeassa maailmassa vai onko NFT:t jotain muutakin?

Koska NFT:llä voidaan todistaa digitaalisen hyödykkeen omistajuuden, tämä teknologia tuo mahdollisuuksia luoda uusia liiketoimintamalleja. Teknologia mahdollistaa hyödykkeiden vaihtamista ilman kolmansia osapuolia eli niin sanottuja välikäsiä. Tämä saattaa mullistaa monia aloja tulevaisuudessa. NFT:t on mahdollista käyttää mm. lippujen, todistusten, sertifikaattien ja lisenssien varmentamisessa. Mutta mihin NFT:t käytetään tällä hetkellä?

NFT -taide

NFT -taide on kuuluisin NFT-muoto tällä hetkellä. NFT mahdollistaa ainutlaatuisen digitaalisen taideteoksen omistajuuden. Eli siinä missä perinteinen digitaalinen taide voi olla monistettu ja myyty satoja kertoja, NFT -taideteos on uniikki. Digitaalinen taideteos muutetaan NFT:ksi salaamalla tiedoston data ja tallentamalla data lohkoketjuun, jolloin tiedostolle muodostuu yksilöllinen tunnus. Tätä prosessia kutsutaan termillä minting. 

NFT -taidetta voi käyttää esimerkiksi profiilikuvana some-kanavissa, metaverse -kodin sisusteena tai pelkästään sijoituksena.

NFT_taide
NFT -taidetta OpenSea -kauppapaikassa

NFT -keräilyesineet

NFT -keräilyesineet ovat digitaalinen muoto tutuista keräilykorteista, niitä voi kerätä ja vaihtaa. NFT -keräilykortit ovat kuitenkin paljon monipuolisempia, koska digitaalista maailmaa ei rajoita mikään muu kuin mielikuvitus. Esimerkiksi kuuluisat CryptoKitties -kissoja voi kerätä sekä risteyttää muiden kissojen kanssa. Kyseessä on siis peli.

VeVe -palvelu mahdollistaa elokuvamaailman NFT:iden keräilyn, yhteistyö Disneyn kanssa mahdollistaa mm. Disney-, Pixar-, Marvel- ja Jurassic Park -aiheisten NFT:iden myynnin. NBA Top Shot on Dapper Labs -nimisen yhtiön projekti, joka myy kuvia kuuluisimmista NBA -hetkistä NFT -muodossa. 

NFT -musiikki

Vaikka NFT -musiikki ei ole vielä niin yleinen ilmiö, kuin NFT -taide, uskotaan NFT -teknologian olevan tulevaisuudessa tärkeä osa musiikkibisnestä. NFT -teknologia voi poistaa artistin ja kuuntelijan välistä tuotantoyhtiöt ja suoratoistopalvelut, jotka vievät suurimman osan musiikintekijöiden tuotoista. NFT -musiikkikauppapaikat mahdollistavat musiikin myynnin tekijältä suoraan kuuntelijalle. 

Vaikka NFT -teknologian integroiminen musiikkibisnekseen ei ole helppo tehtävä, on mahdollista, että NFT:t ovat tulevaisuudessa osa musiikkibisnestä. NFT :inä saatetaan myydä kokonaisia albumeja tai esimerkiksi ainutlaatuisia soittopätkiä albumin tekovaiheesta tai mitä tahansa muuta uniikkia, mistä fanit voisivat maksaa. 

Metaverse ja NFT

NFT teknologia mahdollistaa mm. tonttien omistamisen Metaverse -maailmassa. Esimerkiksi virtuaalipelit Desentraland, the Sandbox ja Axie Infinity myyvät maita omissa pelimaailmoissa. Voit antaa omistamasi maatilkun vuokralle muille pelaajille ja saada siitä vuokratuloja.

NFT_metaverse
Decentraland -peli

Metaversen ansiosta on myös syntynyt NFT -muoti. Muotiyhtiöt ovat huomanneet Metaversen ja NFT -teknologian tuomat mahdollisuudet ja suuret vaatejätit, kuten Nike, Adidas, Gucci, Balenciaga ja moni muu ovat innostuneet virtuaalimaailman muodista. Vaatebrändit voivat lanseerata täysin digitaalisen vaatemalliston tai upottaa fyysiseen vaatekappaleensa sirun, joka yhdistetään NFT:hen. Sirun avulla ostaja voi varmistaa tuotteen aitouden ja ainutlaatuisuuden. Muotimaailmassa on siis muitakin käyttömahdollisuuksia NFT -teknologialle kuin virtuaalimaailma.

NFT:n ostaminen

Kannattaako ostaa NFT?

Tämä riippuu täysin sinusta itsestäsi. Haluatko tukea digitaalisen taiteen tekijää? Ostamalla sen NFT:n tuet taiteilijaa ja varmistat tuotteet ainutlaatuisuuden ja omistajuuden. Haluatko ostaa NFT -vaatekappaleen metaverse -peliä varten? Jos virtuaalimaailma on sinulle tärkeä osa elämää, erikoisten NFT -lenkkareiden omistaminen voi olla sinulle yhtä tärkeää kuin erikoisten fyysisten lenkkareiden ostaminen. Eihän oikeassakaan elämässä brändillä ole muuta merkitystä kuin statuksen, mieltymyksen tai muun vastaavan asian korostaminen. Mukavimmat kengät saattavat olla tyyliltään ns. vääränlaiset, joten ostetaan ulkonäköä ja brändiä. Sama pätee virtuaalimaailmaan. 

NFT -taide tai tointti sijoitusmielessä? Tässä sinun kannattaa olla varovaisempi. NFT:n ostaminen voittojen toivossa on monimutkaisempi prosessi eikä tämän asian kanssa kannata hötkyillä. Jos haluaa sijoittaa NFT:ihin, NFT -markkinat pitää tuntea äärimmäisen hyvin.

Miksi ostaa NFT?

Miksi ostaa NFT, jos digitaalisessa muodossa oleva kuva on helppo tallentaa omalle koneelle? Tätä voi kuitenkin verrata jonkin kuuluisan taideteoksen kopiointiin. Voit ostaa kopion Mona Lisa -taulusta ja laittaa sen makkarin seinälle, mutta kyseessä ei kuitenkaan ole alkuperäinen teos. Et voi myydä sitä alkuperäisen teoksen hinnalla taikka esittää sitä galleriassa.

Miksi siis ostaa NFT? NFT voi ostaa monesta syystä. NFT:t ovat niin laaja teknologia, että näiden yleistäminen on mahdotonta. NFT:n voi siis ostaa, koska haluaa omistaa ainutlaatuista digitaalista taidetta tai muotikappaletta, tai jos haluaa kerätä digitaalisia keräilyesineitä. Digitaalista maata voi ostaa, jos haluaa pelata ja/tai saada vuokratuloja virtuaalimaailmassa. Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä ja tulevaisuus tulee näyttämään mitä kaikkea käyttöä NFT:ille keksitään.

Miksi_NFT

Mistä ostaa NFT?

NFT:itä myydään NFT -kauppapaikoissa. Suurimmat kauppapaikat NFT:ille ovat OpenSea, Axie Marketplace ja Larva Labs, mutta kauppapaikkoja on olemassa jo kymmeniä. Myös tietyt kryptovaluuttapörssit, esim. Binance ja Crypto.com, ovat lanseeranneet omat NFT-kauppapaikat. Jokaisella NFT -kauppapaikalla on oma valikoima NFT:itä. 

Millä NFT:t ostetaan?

Useimmiten NFT:t ostetaan Etherilla (ETH), joka on Ethereum -verkoston oma kryptovaluutta, mutta myös muita kryptovaluuttoja ja jopa pankkikorttia voi käyttää NFT:iden ostamiseen. Se, millä valuutalla NFT on ostettavissa, riippuu kauppapaikasta. Eli siitä, mitä lohkoketjuja kauppapaikka on integroinut omaan alustaan. Esimerkiksi OpenSea:llä NFT:itä voi ostaa Etherilla, Solanalla, USDC:llä, DAI:lla tai luottokortilla.

Miten ostaa NFT?

NFT:n varsinainen ostoprosessi riippuu kauppapaikasta ja maksutavasta. Jokaisella kauppapaikalla on melko tarkat ohjeet miten NFT ostetaan. 

Jotta voit ostaa NFT:n, sinun on kuitenkin hankittava sellainen kryptovaluuttalompakko, jonka voit liittää haluttuun kauppapaikkaan. Kryptovaluuttalompakon pitää siis tukea sitä lohkoketjua, mitä kauppapaikkakin tukee. Helpointa on selvittää sopivat kryptovaluuttalompakot kauppapaikan omilta nettisivuilta. Esimerkiksi OpenSea luettelee yhteensopivat kryptolompakot ja kertoo myös tarkemmin näiden ominaisuuksista. 

Jos haluat ostaa NFT:t kryptovaluuttapörssistä, et välttämättä tarvitse erillistä kryptovaluuttalompakkoa. Esimerkiksi Binance tarjoaa NFT:iden säilytysmahdollisuuden suoraan asiakastilillä. Muista kuitenkin, että niin kauan kuin NFT ei ole sinun omassa kryptolompakossa, jonka avaimet hallitset ainoastaan sinä itse, NFT on pörssin hallussa. Esimerkiksi, jos kryptovaluuttapörssi menee konkurssiin, voit menettää omistamasi NFT:t.

NFT -teknologian tulevaisuus

NFT:t eivät siis ole pelkkä villitys, vaan uusi laaja-alainen teknologia, joka tarjoaa hyödyllisiä ratkaisuja monelle eri toimialalle. NFT:t saattavat olla juuri se tekijä, joka tuo tulevien vuosien aikana lohkoketjuteknologian ja kryptovaluutat meidän jokaisen arki- ja työelämään. Se, miten laajaksi ja miten nopeasti NFT:iden käyttö kasvaa, riippuu yhtiöiden ja valtioiden mielenkiinnosta hyödyntää tätä uutta teknologiaa.

Jos NFT:iden maailma kiinnostaa sinua edelleen ja haluat perehtyä aiheeseen syvemmin, suosittelemme ensin tutustumaan kryptovaluuttojen perusteisiin. Vaikka et olisi kiinnostunut sijoittamaan kryptovaluuttoihin, lohkoketjuteknologian ja kryptovaluutan pääpiirteiden ymmärtäminen helpottaa myös NFT:iden sisäistämistä. 

Kryptokoulu ei tarjoa sijoitusvinkkejä, vaan koulutustarkoituksessa annettavaa tietoa. Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde, tutustuthan huolella riskeihin ennen sijoittamista kryptovaluuttoihin.

© Kryptokoulu.com. Kaikki oikeudet pidätetään