Kryprovaluuttapörssit

Päivitetty

Mitä on kryptovaluuttapörssi? Miten se eroaa tavallisesta pörssistä? Onko olemassa parasta kryptovaluuttapörssiä? Mitkä asiat minun pitää ottaa huomioon kryptopörssiä valittaessa? Tästä artikkelistä saat vastaukset näihin kysymyksiin.


Kryptovaluuttapörssit

Kryptovaluuttapörssi – mikä se on?

Kryptovaluuttapörssi (englanniksi Cryptocurrency exchange) on kaupankäyntialusta kryptovaluutoille. Eli kyseessä on verkkoalusta, missä kryptovaluuttoja voi ostaa, myydä tai vaihtaa keskenään. Kryptovaluuttapörssit perustuvat lohkoketjuun eli hajautettuun ja avoimeen lähdekoodiin. 

Toisin kuin perinteiset pörssit, kryptovaluuttapörssit ovat avoinna ympäri vuorokauden. Voit siis ostaa, myydä tai käydä kauppaa (treidata) kryptovaluutoilla mihin kellonaikaan tahansa.

Kryptovaluuttapörssejä on keskitettyjä (CEX) ja hajautettuja (DEX)

Keskitetyn kryptovaluuttapörssin (Esim. Binance tai Coinbase) asiakkaaksi liitytään samalla tavalla kuten esimerkiksi liitytään pankin asiakkaaksi ja pörssin tilillä voi säilyttää ostettuja kryptovaluuttoja samalla tavalla, kuin säilytetään rahaa pankin tilillä. Eli et välttämättä tarvitse erillistä kryptovaluuttalompakkoa kryptovaluuttojen ostamiseen ja säilyttämiseen. Kryptovaluuttojen säilyttäminen kryptopörssin tilillä ei kuitenkaan ole suositeltavaa. Keskitettyä kryptovaluuttapörssiä on suhteellisen helppo käyttää, vaikkka olisi aloittelija kryptovaluutoissa.

Keskitetyissä kryptovaluuttapörsseissä kryptovaluutan ostaminen tapahtuu joko suoralla pankki- tai luottokorttimaksulla tai erillisellä rahatalletuksella. Rahatalletuksella tarkoitetaan prosessia, jossa ostetaan esimerkiksi Bitcoinia tai jotain kryptovaluuttapörssin tarjoamaa stablecoinia (vakaavaluuttaa) kryptopörssin ns. tilille esimerkiksi SEPA-tilisiirrolla. Sen jälkeen talletettua valuuttaa vaihdetaan haluttuun kryptovaluuttaan.

Hajautetut kryptovaluuttapörssit (DEX) ovat eräänlaisia vaihtoalustoja eli P2P -markkinapaikkoja, joiden kautta kryptovaluuttaa voi ostaa suoraan omaan kryptolompakkoon ja myydä ilman kolmansia osapuolia. Hajautetut kryptovaluuttapörssit eivät vaadi rekisteröitymistä, mutta ovat hankalampia käyttää ja vaativat erillisen kryptolompakon sekä siihen talletetut varat, joilla vaihtoa haluttuun valuuttaan voi tehda. Tämä kuvio voi olla liian monimutkainen aloittelijalle. Kryptovaluutan ostoprosessi hajautetun kryptopörssin kautta on myös täynnä vaaranpaikkoja, eli kannattaa tietää tarkkaan mitää tekee, kun suorittaa kryptojen oston DEX:n kautta.

Vaikka kryptovaluuttapörssit jakautuu keskitetyihin ja hajautetuihin, lähes aina kryptovaluuttapörsseistä puhuttaessa tarkoitetaan nimenomaan keskitettyjä kryptopörssejä ja hajautetuista pörsseistä käytetään termiä vaihtoalusta.

Kryptovaluuttapörssi ei ole sama asia kuin kryptovaluuttalompakko

Koska kryptovaluttamaailma on niin erilainen kuin esimerkiksi tavallinen pankkitoiminta, aloittelijan on usein vaikeaa hahmottaa kryptovaluuttapörssin ja kryptovaluuttalompakon eroja. Tilannetta ei helpota se, että näillä kahdella on jotain yhteisiäkin piirteitä ja tietoa etsiessä nämä menevät helposti sekaisin. Tässä siis kryptovaluuttapörssit ja -lompakot yksinkertaisesti selitettynä:

Kryptovaluuttapörssi on siis kaupankäyntialusta, joka mahdollistaa mm. kryptovaluutan ostamisen, myynnin ja vaihtamisen. Kryptovaluuttapörssi saattaa tarjota säilytysmahdollisuuden kryptovaluutoille (voi verrata pankkitiliin), mutta kyseessä ei kuitenkaan ole sellainen säilytystapa, jossa pääsy omistamiisi kryptoihin olisi ainostaan sinulla. Käyttäessä kryptovaluuttapörssin tiliä lompakkona yksityiset avaimet ovat pörssin hallussa, ei sinun.

Aidossa kryptolompakossa pääsy omistamiisi kryptovaluuttoihin on vain ja ainoastaan sinulla, koska omistat lompakon tarjoamat yksityiset avaimet. Kryptovaluuttalompakko on siis sellainen palvelu, joka tarjoaa käyttäjälleen yksityiset avaimet kryptovaluuttojen suojaamiseen ja ns. säilyttämiseen.

Mutta koska kryptomaailmassa harvat asiat ovat yksinkertaisia, nämäkään eivät sitä ole. Ja se johtuu mm. seuraavista asioista:

  • Kryptovaluuttapörssistä saatetaan käyttää virheellisesti termiä kryptovaluuttalompakko. Esimerkiksi yhdessä suomenkielisessä blogissa Binance on kerrottu olevan kryptovaluuttalompakko, vaikka kyseessä on kryptovaluuttapörssi. Tähän törmää valitettavan usein.
  • Kryptovaluuttoja voi myös ostaa suoraan kryptolompakkoon. Siihen kuitenkin tarvitaan lompakon lisäksi erillistä vaihtoalustaa (esim. Pancakeswap) tai kryptolompakon tarjoamaa yhteistyökumppania, jonka avulla ostaminen onnistuu. Esimerkiksi Ledger -lompakkoon voi ostaa Bitcoinia Coinify -palvelun avulla. Tämä ei ole aloittelijalle paras tapa ostaa kryptovaluuttoja.

Mikä on paras kryptovaluuttapörssi?

Mikä on paras kryptovaluuttapörssi? Suoraa vastausta tähän ei ole olemassa. Parempi kysymys siis on Mikä on paras kryptovaluuttapörssi juuri minulle.

Tähän vaikuttaa monet asiat. Oletko aloittelija? Onko edullisilla välityspalkkioilla sinulle merkitystä? Mihin kryptovaluuttaan tai -valuuttoihin haluat sijoittaa? Oletko kiinnostunut pelkästään sijoittamisesta vai kiinnostaako myös treidaus?

Avataan näitä vähän, jotta ymmärrät peruskysymysten merkityksen:

Minkä tason sijoittaja ja nettipalveluiden käyttäjä olet? Oletko aloittelija ainoastaan kryptovaluutoissa vai oletko aloittelija yleensäkin sijoittamisessa. Oletko joskus käyttänyt perinteisiä pörssejä vai et. Oletko tottunut käyttämään erityyppisiä ohjelmistoja esimerkiksi työssäsi. Nämä kaikki vaikuttaa siihen, miten hankalaksi koet kryptovaluuttapörssejä sekä kryptovaluuttoihin sijoittamista. Muista kuitenkin, että vaikka olisit täysin untuvikko näissä asioissa, suosituimmat kryptopörssit ovat yleensä melko aloittelijaystävällisiä ja ovat helposti omaksuttavissa. Osa kryptopörsseistä ovat helpompia käyttää kuin toiset, mutta lähtökohtaisesti suurimmat pörssit ovat selkeitä ja maalaisjärjellä ymmärrettäviä.

Huomioon otettava asia on myös se, että kaikki kryptovaluuttapörssit eivät välitä kaikkia kryptovaluuttoja. Osalla on suppeampi valikoima, osalla laajempi. Jos sinua kiinnostaa sijoittaa muihinkin kryptovaluuttoihin kuin Bitcoiniin tai Ethereumiin, kannattaa selvittää, mitkä kryptovaluuttapörssit tarjoavat niitä kryptovaluuttoja, joista olet kiinnostunut. Tämä asia unohtuu aina, kun aloittelijalle ehdotetaan ns. parasta sijoitusalustaa. Usein käy niin, että rekisteröidytään kaverin tai Facebook -ryhmän jäsenen suosittelemaan kryptopörssiin ja huomataan, ettei haluttua kryptovaluuttaa löydykään kyseisestä palvelusta.

Joskus ratkaisuna ei kuitenkaan ole vain yksi tietty kryptovaluuttapörssi vaan useampi. Ja tämä on täysin normaalia. Kryptovalututasijoittajat ovat yleensä useamman kryptovaluuttapörssin asiakkaina. Aloittelijalle on siis tärkeintä löytää itselle parhaiten sopiva kryptovaluuttapörssi, josta voi aloittaa kryptosijoittamisen.

Jos siis haluat löytää itsellesi sopivan kryptovaluuttapörssin, jolla aloittaa sijoittamisen, siirry sivulle Mistä ostaa kryptovaluuttaaArtikkelista löydät listan seitsemästä aloittelijaystävällisestä ja turvallisesta kryptovaluuttapörssistä. Voit rohkeasti valita niiden joukosta sen, joka vaikuttaa soveltuvan parhaiten sinun tarpeisiin.

Kryptokoulu ei tarjoa sijoitusvinkkejä, vaan koulutustarkoituksessa annettavaa tietoa. Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde, tutustuthan huolella riskeihin ennen sijoittamista kryptovaluuttoihin.

© Kryptokoulu.com. Kaikki oikeudet pidätetään