Mikä on kryptovaluuttalompakko ja tarvitsenko sellaisen, vaikka olen vasta aloittelija? Minkälaisia kryptolompakoita on olemassa ja miten ne eroaa toisistaan. Täältä saat vastaukset näihin kysymyksiin selkeällä kielellä ja aloittelijaystävällisesti.

Mikä on kryptolompakko eli kryptovaluuttalompakko?
Kryptolompakko on palvelu, sovellus, ohjelmisto tai fyysinen laite, jonka avulla voit pitää kryptovaluuttasi turvassa. Kryptolompakon avulla voit myös vastaanottaa ja lähettää kryptovaluuttoja. Tämä tapahtuu käyttämällä julkisia ja yksityisiä avaimia.
Kryptovaluuttalompakoista puhuttaessa käytetään valitettavan usein termiä Bitcoin lompakko, mikä on hämäävä termi. Kryptolompakoita on olemassa kaikille kryptovaluutoille, ei ainoastaan Bitcoinille.
Toisin kuin normaali lompakko, joissa voimme pitää käteistä, kryptolompakot eivät teknisesti säilö kryptovaluuttasi. Kryptovaluutat sijaitsevat aina lohkoketjussa, mutta kryptolompakon yksityiset avaimet mahdollistavat pääsyn omistamiisi kryptovaluuttoihin. Eli kryptovaluuuttalompakot oikeastaan suojaavat kryptovaluuttoja eivätkä säilytä niitä, vaikka sitä termiä käytetäänkin.
Kryptovaluuttalompakko voi tarkoittaa kokonaista ohjelmistoa, jonka sisällä voi olla useampi lompakko. Useasti molemmista käytetään samaa termiä kryptovaluuttalompakko, mikä aiheuttaa aloittelijoille vaikeuksia ymmärtää kryptolompakoita. Kryptovaluuttalompakko -ohjelmistossa voi siis olla useampi kryptovaluuttalompakko, oma Bitcoinille, Ethereumille jne. Tämä johtuu siitä, että kryptolompakot ovat uniikkeja jokaiselle lohkoketjulle eli sinun lompakko-ohjelmistossa voi olla monta lompakkoa monelle eri lohkoketjulle.
Yhdessä kryptompakossa voi siis olla useita eri kryptovaluuttoja, mutta yksikään kryptolompako ei tue kaikkia kryptovaluuttoja. Kryptolompakoihin voi siis “tallentaa” vain tiettyjä kryptovaluuttoja. Jos siis omistat useita eri kryptovaluuttoja ja haluat siirtää kaikki tai lähes kaikki kryptosi turvaan kryptolompakkoon, tulet todennäköisesti tarvitsemaan useamman kryptolompakon.
Kaikki kryptovaluuttalompakot eivät ole käytettävyydeltään samanlaisia eivätkä ne ole yhtä turvallisia, vaan niiden ominaisuudet vaihtelee paljon. Pääset lukemaan lisää kryptolompakoiden eroista alempana.
On tärkeää myös ymmärtää. että vaikka kryptovaluuttapörsseissä voi säilyttää kryptovaluuttoja, nämä eivät ole teknisessä mielessä kryptovaluuttalompakoita. Pörssejä suositellaan käytettäviksi vain kryptovaluuttojen kaupantekoon.
Miten kryptolompakko toimii?
Kun luot itsellesi uuden kryptolompakon lompakkoohjelmistoon, saat käyttöösi kahdet avaimet: julkiset ja yksityiset avaimet. Julkiset avaimet ovat verrattavissa tilinumeroon; voit siis antaa ne muille ihmisille, jotta he pystyisivät lähettämään sinulle kryptoja.
Yksityiset avaimet ei kuulu antaa kenellekään. Kuvittele, että kyseessä on avain tallelokeroon. Se, jolla on käytössä yksityinen avain, hallitsee lompakkoa ja siinä sijaitsevat varat. Yksityisistä avaimista käytetään termejä Seed Phrases, Recovery Phrases, sekä suomeksi Turvasanat tai yksinkertaisesti Kryptolompakon sanalista.

Kuten aikaisemmin jo mainittu, kryptovaluuttasi eivät varsinaisesti sijaitse lompakossasi, ainoastaan avaimesi sijaitsevat siinä. Kryptovaluutta sijaitsee aina lohkoketjussa ja sinulle annettujen yksityisten avaimien avulla todistat, että omistat kryptovaluuttasi. Lompakko on siis se laite, jonka avulla pääset kommunikoimaan lohkokerjun kanssa, ja yksityisillä avaimilla pääset käsiksi omiin kryptoihin.
On myös hyvä ymmärtää, että kryptovaluuttasi ei voi sijaita samanaikaisesti kryptovaluuttapörssin “tilillä” ja kryptolompakossasi. Tähän mielikuvaan on aloittelijan helppoa sortua, koska olemme tottuneet siihen, että meillä on tili pankissa ja pankkikortti lompakossa. Kun siis siirrät kryptovaluuttasi kryptovaluuttapörssistä kryptolompakkoon, ne siirtyvät pois kryptovaluuttapörssistä kryptolompakkoosi. Voit kuvitella myös, että kryptolompakossa on oma pankkitili. Valuutta ei voi olla kahdella tilillä samanaikaisesti.
Tarvitsenko kryptolompakon?
Jos haluat pitää kryptovaluuttasi turvassa, vastaus on kyllä. Vaikka olisit vasta aloittelija ja omistaisit vain sadan euron edestä jotakin kryptovaluuttaa, kryptolompakko on turvallisuussyistä hyvä olla. Tämä voi kuulostaa tyhmältä, mutta muista, että sijoituksesi arvo voi olla tulevaisuudessa moninkertainen. Moni kryptovaluuttasijoittaja on oppinut tämän kantapään kautta eli menettänyt muutaman satasen sijoituksen, jonka arvo olikin kasvanut myöhemmin satakertaisesti. Jos et siis halua, että sinulle käy samoin, hanki kryptolovaluuttampakko.
Entä kryptovaluuttapörssit? Vaikka kryptovaluuttapörssin tilillä voi säilyttää kryptovaluuttoja, nämä eivät ole teknisessä mielessä kryptovaluuttalompakoita. Pörssejä suositellaan käytettäviksi vain kryptovaluuttojen kaupantekoon. Kun kryptovaluuttasi on kryptopörssin tilillä, et omista yksityisiä avaimia kryptovaluuttoihisi.
Muista, että jos et omista yksityisiä avaimia, sinulta puuttuu täysi oikeus ostamiisi kryptovaluuttoihin. Not your key, not your crypto -kuuluu kuuluisa sanonta kryptopiireissä. Kun pidät kryptosi kryptovaluuttapörssin tilillä, et omista yksityisiä avaimia eli kryptosi ovat oikeasti pörssin hallussa. Jos kryptovaluuttapörssi menee konkurssiin, menetät kryptosijoituksesi.
– Not your key, not your crypto –
Miten kryptolompakot eroaa toisistaan ja mikä kryptolompakkomuoto on paras?
Kryptolompakoita on olemassa todella paljon ja kaikilla kryptolompakkomuodoilla on omat käyttötarkoituksensa riippuen käyttäjien tarpeista. Paras tapa ymmärtää kryptolompakoiden erot on jakaa nämä eri ryhmiin.
Hardware -lompakko on cold wallet eli kylmälompakko
Hardware -lompakko on pieni laite, joka säilyttää avaimesi offline-tilassa. Useimmiten se yhdistetään tietokoneeseen USB -portin kautta ja se vuorovaikuttaa tietokoneen kanssa jonkun käyttöliittymän avulla.
Hardware -lompakosta käytetään myös nimeä kylmälompakko, koska laite otetaan irti koneesta, kun sitä ei käytetä.
Tavallisesti hardware -lompakkoa on hiukan työläämpää käyttää kuin software- eli kuumalompakkoa, mutta koska sitä säilytetään offline -tilassa, se on täysin turvassa hakkeroinnilta.
Hardware -lompakot ovat usein myös monikolikkolompakoita eli voit säilyttää useamman eri kryptovaluutan samassa lompakkolaitteessa.

Hardware -lompakoiden suurin riski liittyy lompakon tunnussanoihin, jotka mahdollistavat pääsyn omistamiisi krytpoihin. Jos joku saa nämä tunnussanat haltuunsa, hän pääsee käsiksi sinun kryptovaluuttohin jopa ilman varsinaista hardware -laitetta. Tästä huolimatta hardware -lompakot ovat turvallisimpia tapoja säilyttää kryptovaluuttoja. Itse laitteen rikkoutuminen tai katoaminen ei ole vaarallista, pääset aina kryptoihisi uudella laitteella käyttämällä aikaisemmin saadut tunnussanat (yksityinen avain).
Hardware -lompakko sopii parhaiten niille, jotka sijoittavat kryptovaluuttaan pitkäaikaisesti eivätkä käytä kryptovaluuttojaan maksamiseen tai treidaamiseen. Ehdoton välttämättömyys suurille kryptomäärille.
Software -lompakko on hot wallet eli kuumalompakko
Software -lompakko on tietokoneohjelma tai mobiilisovellus eli appi, joka säilyttää avaimesi verkossa. Software -lompakon eli Kuumalompakot ovat usein uniikkeja jokaiselle lohkoketjulle, mutta näidenkin joukosta löytyy nykyään myös sellaisia, joihin voi ns. säilöä useiden eri lohkoketjujen kryptovaluuttoja.
Software -lompakoita on kolmea päätyyppiä:
Mobiililompakko on sovellus, joka ladataan mobiililaitteeseen sovelluskaupasta. Mobiililompakkoa on helppoa kuljettaa mukana ja sitä voi käyttää helposti ja kätevästi päivittäiseen maksamiseen. Mobiililompakko on kuitenkin todella altis hakkeroinnille ja puhelimen varkaudelle, joten näissä ei suositella säilyttämään suuria määriä kryptovaluuttoja.
Mobiililompakko sopii parhaiten niille, jotka käyttävät kryptovaluuttaansa aktiivisesti esimerkiksi maksamiseen.

Työopöytälompakko eli Desktop -lompakko on erillinen ohjelmisto, joka asennetaan tietokoneelle. Jos omistat työpöytälompakon, on todella tärkeää käyttää hyvää virustorjuntaohjelmaa, kiinteää palomuuria sekä vahvaa haittaohjelmien torjuntaohjelmaa.
Työpöytälompakko voi olla myös kylmä lompakko, jos se ei ole aktiivisesti yhteydessä internettiin.
Työpöytälompakko sopii parhaiten kryptovaluuttojen treidaamista harrastaville henkilöille, jotka osaavat huolehtia koneen turvallisuudesta ja tehdä varmuuskopioita.
Nettipohjainen lompakko (online wallet) toimii nettiselaimella. Nettilompakko tarkoittaa käytännössä kryptovaluuttapörssin tarjoamaa mahdollisuutta säilyttää kryptoja sen tilillä. Nettilompakkoon pääsee miltä tahansa koneelta ja sitä on helppoa käyttää, mutta lompakko on yhteydessä nettiin ja yksityiset avaimet tähän lompakkoon ovat lompakon tarjoajan hallussa. Vaikka sinun ei tarvitse huolehtia yksityisten avaimien säilytyksestä, tällaiseen lompakkoon liittyy seuraavia riskejä: lompakon tarjoajan konkurssi, palvelun hakkerointi, kyberhyökkäys tai hallituksen toimet (esim. varojen jäädyttäminen poliittisista syistä). Nämä asiat tekevät tästä kryptolompakkomuodosta vähiten turvallisen.
Paperilompakko – ensimmäinen kylmälomakon muoto
Paperilompakko tarkoittaa kirjaimellisesti paperipalaa, jolle on tulostettu tai käsin kirjoitettu julkinen ja yksityinen avain. Paperilompakko on ensimmäinen kylmälompakon muoto ja se on ollut suosittu vuosina 2011-2016. Paperilompakoita pidetään yhtenä turvallisimmista tavoista säilyttää kryptovaluuttoja, mutta niillä on kuitenkin omat miinukset ja riskit.
Paperilompakko on aina kryptovaluuttakohtainen paperipala, jokaiselle kryptovaluutalle pitää siis luoda oma paperilompakko. Hardware -lompakossa voi säilyttää useampaa eri kryptovaluuttaa. Paperilompakko on myös ns. kertakäyttöinen – jos siirrät kryptoja paperilompakosta toiseen paikkaan (esim. mobiililompakkoon tai pörssiin), paperilompakko pitää hävittää. Et siis voi siirtää lompakosta vain osan kryptoista ja jättää loput lompakkoon. Hardware -lompakko mahdollistaa kryptovaluuttojen osittaisen siirron toiseen paikkaan.
Paperilompakko voi olla oikein tehtynä todella turvallinen tapa säilyttää kryptovaluuttoja. Lompakkoa luotaessa pitää käyttää tulostinta, joka toimii ilman nettiyhteyksiä ja on mielellään ilman kovalevyä, jos sellaisia enää löytyy. Yleistä (esim. työpaikka tai koulu) tulostinta ei saa käytää missään nimessä. Tulostamiseen liittyy myös muita riskejä: paperi saattaa jäädä jumiin ja mennä ruttuun, muste saattaa loppua yms. Paperilompakkoa pitää säilyttää turvallisessa paikassa suojattuna kosteudelta ja mahdolliselta tulipalolta. Jos siis olet päättänyt käyttää paperilompakkoa, kannattaa selvittää huolellisesti, miten sellainen luodaan, säilytetään ja käytetään turvallisesti.
Valitse juuri sinulle sopiva kryptolompakko
Kryptolompakko kannattaa hankkia sen mukaan, kun kryptovaluuttoihin tulee sijoitettua. Ellet harrasta treidausta, kryptovaluuttoja ei kannata säilyttää kaupankäyntialustalla eli kryptovaluuttapörssissä vaan ehdottomasti kryptolompakossa.
Lompakko kannattaa valita perustuen omiin tarpeisiin ja mieltymyksiin, mutta itselle sopivan kryptolompakon löytäminen ei ole välttämättä helppo tehtävä aloittelijalle. Jos haluat tutustua muutamaan hyvään vaihtoehtoon, Parhaat kryptolompakot aloittelijalle -artikklissa esitellään kolme aloittelijaystävällistä kryptolompakkoa sekä kerrotaan miten yksityiset avaimet kannattaa säilyttää.