Mikä kryptovaluutta eli virtuaalivaluutta on ja mitä kaikkea sinun pitää ymmärtää ennen kuin ryhdyt sijoittamaan. Tästä löydät tärkeimmät tiedot alkuun pääsemiseksi, selkokielellä.

Yksinkertaisesti kuvattuna kryptovaluutta on digitaalinen valuutta, joka on suunniteltu toimimaan vaihtovälineenä tietokoneverkon kautta ja joka on riippumaton perinteisestä pankkijärjestelmästä. Tällä hetkellä kryptovaluuttoja käytetään ensisijaisesti sijoituskohteina, mutta niiden käyttö maksuvälineenäkin on jo todellisuutta. Kryptovaluutasta käytetään myös termiä virtuaalivaluutta tai pelkästään krypto. Virtuaalivaluutta eli kryptovaluutta ei ole kuitenkaan ainostaan digitaalinen raha vaan sillä on monia muita käyttötarkoituksia, joista kerrotaan alempana.
Kryptovaluutat suunniteltiin ja luotiin sekä suojaamaan käyttäjiensä yksityisyyttä, että vastauksena vuoden 2008 talouskriisiin ja inflaatioon. Tavallista rahaa (fiat-rahaa) voi painaa loputtomasti ja tämä aiheuttaa kyseisen valuutan arvon laskun eli inflaation. Kryptovaluutat (lähes kaikki) ovat puolestaan sellaisia, että niiden määrä on rajattu. Tällä uskotaan olevan inflaation vastainen vaikutus kryptovaluuttaan.
Tänä päivinä kryptovaluuttoja on jo yli 9 tuhatta kappaletta ja määrä vaihtelee koko ajan. Uusia perustetaan jatkuvasti mutta niitä myös katoaa markkinoilta. Vain murto-osa uusista kryptovaluutoista osoittautuu aidosti tarpeelliseksi, menestyy ja nousee parhaiten suoriutuvien valuuttojen joukkoon.
Kryptovaluutan arvo
Kryptovaluutan arvo määräytyy monen tekijän perusteella. Näihin kuuluu mm. kysyntä ja tarjonta, kilpailu, sääntely, hypen määrä sekä krytovaluutan käyttämän lohkoketjun ominaisuudet ja suosio. Toisin kuin perinteisten valuuttojen, kullan tai osakkeiden arvot, kryptovaluuttojen arvot vaihtelee suuresti. Riippuen kryptovaluutan vahvuudesta ja asemasta kryptomarkkinoilla, sen arvo voi sulaa jopa 30 % yhdessä vuorokaudessa, mutta se voi vastaavasti kasvaa yhtä paljon yhden vuorokauden aikana. Yhteen kalenterivuoteen mahtuu sekä pienempiä, että isompia laskuja ja nousuja. Yleisin virhe, minkä aloittelijat tekee, on kryptovaluutan myyminen arvon laskiessa alas ja ostaminen kun arvo on huipussaan.
Mitkä asiat vaikuttavat kryptovaluuttojen hintaa? Vastauksen löydät kryptovaluuttakurssit -sivulta.
Kryptovaluuttojen käyttötarkoitus
Kryptovaluutoilla on monenlaisia käyttötarkoituksia ja näitä on hyvä oppia tuntemaan edes pääpiirteittäin, ennen kuin kryptovaluuttoihin ryhtyy sijoittamaan. Ensin on tärkeä ymmärtää, että on olemassa kryptovaluuttoja tai oikeastaan projekteja, jotka ovat jo itsessään kokonaisia alustoja, joilla on omat erilliset lohkoketjut. Näitä ovat esimerkiksi Ethereum, Solana ja Tron -projektit. Näiden valuuttoja ovat ETH, SOL ja TRX ja tällaisia valuuttoja kutsutaan kolikoiksi (Coins). Eli kolikot ovat sellaista valuuttaa, joka pyörii omalla lohkoketjullaan. Sitten on olemassa kryptovaluuttoja, jotka käyttävät olemassa olevia lohkoketjuja. Näitä kutsutaan rahakkeiksi eli tokeneiski (Tokens). Esimerkiksi metaversepelin The Sandbox rahake eli token nimeltä SAND pyörii Ethereumin lohkoketjulla.
Lohkoketju
Mitä siis on lohkoketju? Voidaan sanoa, että lohkoketju on sähköinen hajautettu kirjanpito eli lista tapahtumista (transaktioista). Nämä transaktiot pakataan yhteen, ennalta määritellyn kokoiseksi lohkoksi. Lohko liitetään olemassa olevaan ketjuun. Näin syntyy lohkoketju eli blockchain. Kryptovaluutta perustuu tähän lohkoketjuteknologiaan.
Lohkoketjut ovat ensimmäinen teknologia, joka on mahdollistanut luottamuksen rakentamisen tuntemattomien tahojen välille ilman kolmansia osapuolia. Muita lohkoketjuteknologian hyötyjä ovat todella hyvä tietoturva, datan salaus ja muuttumattomuus (dataa ei voida vääristellä) sekä mahdollisuus rakentaa loputtomasti uusia sovelluksia käyttäen älysopimuksia. Lue lisää mikä on lohkoketju.
Älysopimukset
Älysopimukset ovat hankalia ymmärtää, mutta yksinkertaistettuna älysopimukset ovat lohkoketjuun tallennettuja koodinpätkiä, jotka noudattavat kahden eri osapuolen välille solmittuja sopimuksia ja suorittavat automaattisesti toimintoja lohkoketjussa. Juuri älysopimukset mahdollistavat sen, että kryptomaailmassa pystytään karsimaan turhat kolmannet osapuolet sekä näistä aiheutuvat kulut pois.
Älysopimukset ovat kuitenkin harvoin näin yksinkertaisia. Toisinaan älysopimus tarkoittaa ainoastaan tietokoneohjelmaa tai sovellusta, eikä sillä ole nimestään huolimatta mitään sopimukseen viittaavia piirteitä perinteisessä mielessä.
Ekosysteemi
Muutama sana ekosysteemistä, koska tähän termiin törmää usein, kun kryptovaluuttoja tutkii.
Kryptomaailmassa ekosysteemiä voi kuvata ympäristönä kryptojen älysopimuksille. Tämä ympäristö sisältää ryhmän elementtejä, jotka voivat olla vuorovaikutuksessa keskenään ja ympäröivän maailman kanssa luodakseen kokonaisuuden, jolla on tiettyjä haluttuja erityispiirteitä.
Kyseessä on siis alusta, johon voi rakentaa sovelluksia tai älysopimuksia sekä toteuttaa muita teknisiä toimintoja. Ekosysteemistä puhuttaessa monesti käytetään myös termejä platformi, lohkoketjualusta tai käyttöjärjestelmä.
Sijoita turvallisesti
Olet mahdollisesti lukenut tai kuullut, miten kryptosijoittaja on menettänyt kymmeniä tuhansia euroja. Kryptovaluuttaan sijoittaessa on hyvä ymmärtää missä kaikissa tilanteissa voi tehdä kohtalokkaita virheitä tai joutua huijauksen kohteeksi.
Kryptomaailmassa on useita turvallisuusaspekteja. Tietty kryprovaluutta voi olla jo itsessään huijaus. Yleensä kyseessä on silloin uusi, kryptomarkkinoille tuleva, kryptovaluutta, jolla ei ole mitään käyttötarkoitusta. Ainut tarkoitus on luoda hype, saada innostuneet ihmiset sijoittamaan ja hävitä sen jälkeen maan alle.
Myös kryptovaluuttapörsseihin liittyy turvallisuuskysymyksiä, kuten mahdolliset tietomurrot ja varojen anastus. Onkin tärkeää miettiä kannattaako säilyttää ostetut kryptovaluutat pörssin tilillä vai siirtää ostetut kryptovaluutat kryptolompakkoon.
Myös sijoittaja itse voi tehdä erilaisia virheitä innostuneena tai kiireessä. Näitä sattuu helposti esimerkiksi silloin, kun sijoittaja käyttää valuuttojen vaihtoalustoja (Esim. Uniswap tai Pancakeswap) kryptojen ostamiseen.
Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä mainittakoon huijarit. Mm. Youtube -kanavilla, Twitterissä sekä muissa some-kanavissa on liikkeellä huijareita, joista kannattaa olla tietoinen. Lue lisää turvallisesta sijoittamisesta kryptovaluuttoihin.
Kryptovaluuttapörssit
Kryptovaluuttapörssi on kaupankäyntialusta. Yksinkertaisesti kyseessä on siis nettisivu ja/tai sovellus, jolla voit ostaa ja myydä kryptovaluuttoja, käydä kauppaa niillä (treidaus) ja jopa lukita omia varoja ja saada näistä korkotuloja (steikkaus). Maailmassa on paljon kryptovaluuttapörssejä, mutta vain osa näistä ovat luotettavia ja turvallisia.
Kryptovaluuttapörssiä valittaessa monesti törmää artikkeleihin, joissa korostetaan valintakriteereiksi ainoastaan käytön helppouden, palvelun hinnat ja turvallisuuden. Nämä ovat tärkeitä seikkoja, mutta aloittelijan pitää ymmärtää myös muutama muu perusasia. Kryptovaluuttapörssit eivät ole samanlaisia vaan niitä on erityyppisiä. Osa ovat nettipankin tapaisia, osa ovat ainoastaan vaihtoalustoja, joihin ei tarvitse rekisteröityä asiakkaaksi. Osa tarjoaa ostettavaksi ainoastaan muutaman kryptovaluutan, osa satoja kryptovaluuttoja. Lue lisää mitä kryptovaluuttapörssit ovat.
Kryptovaluutan säilyttäminen
Kryptovaluuttoja voi säilyttää joko kryptovaluuttapörssin tilillä tai kryptovaluuttalompakossa (käytän lyhennettyä termiä kryptolompakko). Kryptolompakoita on taas olemassa hyvin erityyppisiä.
Mutta mitä on kryptolompakko? Kryptolompakko on ohjelmisto, joka mahdollistaa kryptovaluutan säilyttämisen käyttäen julkisia ja yksityisiä avaimia. Kuvittele, että kryptolompakkosi on nettipankkisi. Julkinen avain on tilinumerosi, joka kertoo lompakon osoitteen. Annat lompakkosi osoitteen, jotta muut voivat lähettää sinulle kolikoita. Yksityinen avain on salasana, jolla pääset omalle tilille. Sitä ei kuulu antaa kenellekään.
On myös hyvä ymmärtää, että kun siirrät kryptovaluuttoja lompakkoon, ne poistuvat siltä kryptopörssin tililtä, millä alunperin olivat. Tämä voi olla itsesäänselvyys joillekin, mutta vaikea asia hahmottaa toisille. Eli kuvittele, että kryptolompakko on oma ympäristönsä, jossa on oma tilinumero sinun omistuksessa olevalle kryptovaluutalle. Tai kuvittele, että nostat valuuttaa omalta pankkitililtä ja laitat ne lompakkoosi. Fyysisen lompakon ja rahan sijasta sinulla on vaan ohjelmisto ja digitaalinen valuutta.
Jotkut kryptolompakot mahdollistavat kryptovaluuttojen ostamista suoraan lompakkoon käyttäen vaihtoalustoja (kuten Uniswap tai Pancakeswap). Tämä tapa on yleensä kalliimpi, mutta voi olla ainut tapa ostaa tietty kryptovaluutta, jota ei ole vielä saatavilla kryptovaluuttapörsseissä. Lue lisää kryptovaluuttalompakoista.
Kryptovaluuttojen verotus
Lopuksi muutama sana kryptovaluuttojen verotuksesta.
Kryptovaluutoista on maksettavaa vero ja näihin sovelletaan sama veroprosenttia kuin muihin pääomatuloihin. Veroprosentti on joko 30 %, jos pääomatuloa on enintään 30 000 € tai 34 %, jos se tulo ylittää tuon rajan. Ajantasainen tieto löytyy Verohallinnon sivuilta.
Verottajan mukaan kryptovaluuttojen arvonmuutos realisoituu verotettavaksi tuloksi silloin, kun valuuttaa myydään eli vaihdetaan ns. viralliseen valuuttaan, vaihdetaan toiseen kryptovaluuttaan tai kun sillä ostetaan hyödykkeitä tai palveluja. Lue lisää kryptovaluuttojen verotuksesta.
Kryptovaluuttasanasto
Jotta kryptovaluuttoihin tutustuminen olisi mahdollisimman halppoa, pyrimme Kryptokoulussa käyttämään mahdollisimman yksinkertaista kieltä. Emme halua, että kiinnostus kryptovaluuttoihin lopahtaa heti alkuunsa vaikeasti ymmärrettävän kielen tai slangin takia. Kaikkia termejä tai kryptoslangisanoja ei kuitenkaan pysty korvaamaan tavallisella kielellä, joten joitakin termejä on pakko oppia ymmärtämään. Avuksi tähän kokosimme Kryptosanaston.